Băsescu:Summitul NATO de la Chicago se va desfăşura în contextul dificil al constrângerilor bugetare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că Summitul NATO de la Chicago, la care va participa în perioada 20-21 mai, se desfăşoară în acest an într-un context "destul de dificil" legat de constrângerile bugetare ale statelor membre, dar şi de situaţia din Orientul Mijlociu.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 19:45
Băsescu:Summitul NATO de la Chicago se va desfăşura în contextul dificil al constrângerilor bugetare

„Este de departe cel mai important eveniment al NATO din acest an. Summitul se desfăşoară într-un context destul de dificil, în primul rând legat de constrângerile bugetare ale tuturor celor 28 de membri NATO, legate de criza economică. Şi, nu în ultimul rând, contextul legat de situaţia din Orientul Mijlociu, Siria, tensiunile israeliano-iraniene, Nordul Africii. Deci tensiuni majore la frontierele NATO”, a spus Băsescu.

El a arătat că pe agenda Summitului va fi ca „punct major de interes” chestiunea Afganistanului. „Principalul punct este Afganistanul şi aici se vor lua deciziile principale legate de perioada de tranziţie care, aşa cum este estimat, se va termina la sfârşitul anului 2014, dar şi de ce urmează după tranziţie, în ce măsură aliaţii se vor implica în construcţia instituţională, în consolidarea forţelor de securitate ale Afganistanului, în aşa fel încât întregul teritoriu al ţării să fie sub controlul Kabulului. Nu în ultimul rând, se va pune problema contribuţiilor financiare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane după retragerea trupelor NATO şi a partenerilor din teritoriul Afganistanului”, a evidenţiat şeful statului.

Potrivit acestuia, „un alt subiect major” pe agena reuniunii de la Chicago este „declararea capacităţii interimare de apărare antirachetă a NATO”. „Acesta este un subiect puternic promovat de SUA şi de România şi sperăm ca Summitul să declare capacitatea interimară de apărare antirachetă a NATO”, a afirmat preşedintele.

Politica de parteneriate a Alianţei va fi de asemenea un subiect care va fi discutat la Chicago. „Aici, România va insista ca în continuare NATO să rămână o organizaţie cu uşile deschise către accesul altor state şi noi vizăm, de bună seamă, în primul rând statele din Balcani”, a spus preşedintele, el arătând că România rămâne un suporter al accesului Georgiei în Alianţă.

Totodată, pe agendă figurează discutarea conceptului de „smart defence”, lansat din iniţiativa secretarului general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, preşedintele Băsescu arătând că ţara noastră este „suporter fără rezerve” al implementării acestui concept în strategia de achiziţie a echipamentelor militare.

„România este suporter fără rezerve al implementării acestui concept în strategia de achiziţie de echipamente militare pentru statele membre NATO. Este mai uşor ca două trei-patru state să hotărască să creeze spre exemplu capacităţi aeriene pentru a asigura securitatea aeriană a spaţiului lor decât fiecare stat să îşi asigure finanţarea proiectelor lor de întărire a capacităţilor aeriene. Ştiţi foarte bine că suntem obligaţi să facem acea poliţie aeriană pentru supravegherea spaţiului, iar cei care nu au aceste capacităţi plătesc statelor care dispun de capacităţi pentru a face acest serviciu în spaţiul lor aerian, cum a făcut România pentru baltici acum doi ani”, a argumentat preşedintele.

El a evidenţiat că Summitul de la Chicago va prilejui şi o analiză a progreselor făcute în raport cu Summitul de la Lisabona din 2010, când s-a stabilit noul concept strategic pentru secolul XXI. „Unul dintre elementele de noutate ale noului concept strategic a fost decizia NATO de a se implica dincolo de frontierele statelor NATO atunci când securitatea statelor membru este periclitată, pusă la îndoială sau încercare”, a arătat preşedintele.

Şeful statului a amintit că NATO urmăreşte la Chicago şi consolidarea altor două aspecte majore. „Unul şi cel mai important şi care face obiectul tuturor summiturilor este reconfirmarea solidarităţii Aliaţilor, iar cel de-al doilea obiectiv este afirmarea capacităţii NATO de a acţiona ca actor principal pe scena internaţională, deci este o consolidare a acelui concept nou de capacitate a NATO de a interveni în afara propriilor frontiere atunci când este cazul”, a mai spus Băsescu.

Marius Frăţilă, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că 'ar putea să moară', se află 'în situaţie de încercuire' şi riscă să......
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...