Băsescu: Economia poate creşte cu 4-5%. În 2014 şi 2015 trebuie o ajustare de deficit

Economica.net
27 04. 2014
crestere_02432300

El a afirmat duminică, la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, că investiţiile străine directe, în ianuarie şi februarie, au fost de 282 de miliarde de lei, ceea ce confirmă că investitorii apreciază ajustarea pe care România a făcut-o în perioada 2009-2010 şi chiar în 2011.

Şeful statului a adăugat că producţia industrială pe primele două luni a crescut cu 10%, comerţul cu amănuntul cu 7%, cifra de afaceri în industrie cu 11,5% , serviciile către populaţie cu 9,5%.

‘Mai sunt elemente care confirmă lupta economiei corect aşezate împotriva măsurilor de creştere a fiscalităţii şi, până la urmă, a politicii pe care o generează Guvernul. Acestea ar fi lucruri care, să spunem, anul acesta, dacă şi agricultura ar performa, nu neapărat la nivelul anului trecut, dar la un nivel acceptabil, ne-ar permite o creştere pe care eu, contrar cifrelor date de economişti, chiar reevaluate în ultima vreme pozitiv, eu văd capacitatea economiei României de a avea o creştere între 4 şi 5%, pentru că este clar: frâna pe care a tras-o Guvernul nu este atât de tare încât să descurajeze buna funcţionare a economiei. Unde cred eu că economia românească are resursă, care se vede lună de lună şi decadă de decadă în raportările cu privire la comerţul exterior: chiar în investiţiile străine directe făcute în ultimii cinci, şase ani’, a afirmat Băsescu.

El a subliniat că, deşi nu mai sunt investiţiile de dinainte de criză, este clar că investiţiile străine directe nu şi-au atins încă întregul potenţial.

‘De aceea, optimismul meu este mult mai mare decât al economiştilor şi cred că vom avea anul acesta o creştere economică ce va începe cu patru virgulă, de la 1 la 9, orice este posibil şi se poate termina chiar cu cinci, dacă agricultura va rămâne pe o producţie convenabilă, mai ales că sunt şanse ca, şi în situaţia unei producţii mai mici, preţurile să crească şi să aibă o contribuţie mai mare, preţurile la producţia agricolă, tocmai datorită situaţiei din Ucraina, Federaţia Rusă şi aşa mai departe’, a spus preşedintele.

Traian Băsescu a precizat că primul şi cel mai important lucru care trebuie avut în vedere este deficitul structural.

‘Este un deficit structural care la începutul acestui an era de 2,1%, iar angajamentul României este ca la sfârşitul lui 2015 să avem un deficit structural de maximum 1%, în conformitate cu Tratatul fiscal pe care România l-a ratificat. Asta înseamnă că în 2014 şi în 2015 România trebuie să-şi facă o ajustare de deficit structural de 1,1%. Unde intervine îngrijorarea? Vine tot în zona bugetară, pentru că anul acesta, din cei 1,1%, Guvernul, împreună cu Fondul, a stabilit să genereze o ajustare de numai 0,3%. Vor mai rămâne 0,8% pentru anul următor, ceea ce înseamnă o ajustare destul de puternică, ce va avea costuri de circa şase miliarde de lei. Ea ar fi trebuit distribuită echilibrat, în opinia mea, între 2014 – 2015’, a menţionat şeful statului.