Băsescu: Votanţii români sunt mituiţi cu facilităţi sociale doar de 5 ani

Preşedintele Traian Băsescu spune că România a descoperit mituirea votanţilor în preajma alegerilor prin facilităţi sociale doar de cinci ani, în timp ce Europa civilizată o practică de mult, iar acum plăteşte factura.
Economica.net - joi, 24 nov. 2011, 09:07

„Înainte de alegeri, toate guvernele (din România – n.r.) au mai inventat nişte facilităţi pentru populaţie care au fost destinate să mituiască votanţii în preajma alegerilor şi să se utilizeze banii publici pentru a se câştiga voturi. Aici vreau să fiu foarte sincer şi direct chiar dacă voi supăra pe cineva: România a descoperit această practică în ultimii cinci ani. În Europa civilizată se practică de mult, iar acum şi Europa civilizată plăteşte factura acestui mod de a face politică cu bani publici”, a spus Băsescu, joi, la Economist Conferences Bucharest Summit, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, şeful statului a apreciat că cele 54 de programe naţionale de protecţie socială costă 19 miliarde de lei anual, el precizând că prin legea care reduce numărul acestora la nouă se va face o alocare corectă a resurselor.

„În ceea ce priveşte reforma sistemelor de protecţie socială, azi România are 54 de programe naţionale care vizează acordarea de asistenţă socială, programe care costă 19 miliarde de lei anual. Slavă Domnului, ieri a trecut prin Parlament şi legea care reduce numărul de programe naţionale la 9 de la 54, urmând să se facă o gestionare corectă a alocării resurselor pentru suport social al celor care într-adevăr au nevoie”, a spus Băsescu.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 168 de voturi „pentru” şi 5 voturi „împotrivă”, Legea asistenţei sociale, deputaţii opoziţiei neexprimându-şi votul.

Băsescu a mai precizat că responsabilitatea cu care sindicatele au tratat schimbarea profundă a Codului Muncii, care „a liberalizat piaţa forţei de muncă şi a scos la suprafaţă munca la negru”.

„Deşi au existat proteste sindicale, anul trecut, odată cu dezbaterea în Parlament a noului Cod al Muncii, apreciez responsabilitatea cu care sindicatele din România au tratat această schimbare profundă a Codului Muncii”, a declarat Traian Băsescu.

El a precizat că noul Cod al Muncii liberalizează piaţa forţei de muncă, pe de o parte, şi scoate la suprafaţă munca la negru, pe de altă parte.

„Ştiţi foarte bine că s-a introdus pedeapsa penală pentru cei care utilizează mai mult de cinci muncitori la negru. Deci, chiar reacţia pieţei la noul Cod al Muncii, prin care au fost scoase la suprafaţă şi au devenit vizibile mai bine de un milion de contracte de muncă, a arătat că nu am greşit prin adoptarea noului Cod al Muncii”, a mai spus şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar......
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...