BAT România: Piaţa neagră a ţigărilor a crescut la 17,5%, pierderile la bugetul de stat se ridică la 500 mil. euro

Producătorul de ţigarete British American Tobacco România (BAT) cere parlamentarilor să urgenteze transpunerea Directivei Tutunului în legislaţia românească şi subliniază că este esenţial ca implementarea să se facă începând cu 20 mai 2016, în condiţiile în care, de la începutul anului, 17,5% din piaţa produselor de tutun era deja acaparată de produse ilegale, iar pierderile generate bugetului de stat se ridică jumătate de milliard de euro, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 28 mart. 2016, 16:59
BAT România: Piaţa neagră a ţigărilor a crescut la 17,5%, pierderile la bugetul de stat se ridică la 500 mil. euro

Dacă legea nu va fi adoptată până la această dată sau proiectul va suferi modificări de natură să afecteze producţia, piaţa legală de tutun va fi pusă în pericol, lăsând loc comerţului ilicit, se arată într-un comunicat de presă al BAT.

„Orice întârziere în adoptarea legii de transpunere, ca şi introducerea oricăror prevederi care vor devia de la textul Directivei (2014/40/UE), vor afecta direct şi imediat procesul de producţie, prezenţa produselor legale pe piaţă şi nivelul încasărilor la bugetul de stat. Aceasta va fi o foarte bună ocazie pentru crima organizată să invadeze piaţa cu produse ilicite. De aceea, termenul de 20 mai 2016 trebuie păstrat”, a declarat directorul BAT România, Adrian Popa.

În acest sens, compania face un demers public către Parlamentul României ca legea să fie adoptată cât mai curând, astfel încât producătorii să aibă un temei în legislaţia naţională pentru conformarea producţiei şi pentru a asigura menţinerea unui nivel constant de încasări de taxe la bugetul de stat.

„Să nu uităm că în 2010, peste 36% din piaţă era acaparată de produse ilegale, iar pierderile generate bugetului de stat erau de 1 miliard de euro. În 2016, am ajuns deja la 17,5% şi pierderi de 500 milioane de euro pentru acelaşi buget de stat”, a mai afirmat Adrian Popa.

British American Tobacco România a contribuit la bugetul de stat al României, în anul fiscal 2015, cu peste 7 miliarde de lei sub formă de taxe, impozite, accize şi alte contribuţii sociale, precizează compania.

Pe piaţa românească a tutunului sunt prezente toate cele trei companii care domină şi la nivel internaţional industria tutunului: BAT, JTI şi Philip Morris International, care deţin împreună 95% din piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...