„Bătălie mare” a industriei Wi-Fi cu operatorii telecom pentru frecvenţe suplimentare în UE

Un grup de 58 de furnizori de internet şi asociaţii din industrie au cerut miercuri vicepreşedintelui executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie, Henna Virkkunen, să elibereze un spectru mai larg pentru serviciile WI-Fi, în dezacord cu operatorii care caută să obţină aceleaşi frecvenţe pentru reţelele de telefonie mobilă, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 21 mai 2025, 13:48

Într-o scrisoare consultată de Reuters, grupul global Dynamic Spectrum Alliance a solicitat Comisiei Europene să facă disponibilă banda superioară 6GHz pentru operaţiuni „neîngrădite” Wi-Fi.

Wi-Fi furnizează utilizatorilor acces la internet şi permite diverselor dispozitive din gospodării să se conecteze la reţele. În condiţiile majorării cererii din partea consumatorilor, furnizorii de servicii caută să extindă capacitatea de reţea, în special pe spectrul radio.

Fără spectru suplimentar Wi-Fi, companiile din Europa s-ar putea confrunta cu costuri mai ridicate şi restricţionarea accesului la noile tehnologii, făcându-le mai puţin competitive pe plan global, se arată în scrisoare. „Europa este deja în urma altor ţări în adoptarea celor mai noi standarde Wi-Fi”, susţin autorii.

Săptămâna trecută, 12 dintre cei mai mari operatori europeni de telecomunicaţii au cerut autorităţilor de reglementare să aloce un spectru mai larg pentru serviciile mobile, avertizând că Europa riscă să rămână în urma SUA în viitoarea dezvoltare a reţelei 6G.

Operatorii, inclusiv Vodafone, Deutsche Telekom, Orange şi TIM au cerut ca întreaga bandă superioară 6GHz să fie la dispoziţia reţelelor mobile. Banda superioară 6GHz este una dintre ultimele rămase disponibile pe segmentul spectrului de bandă medie, în condiţiile în care statele europene au făcut licitaţii pentru frecvenţele de 3,4 – 3,8 GHz pentru dezvoltare iniţială a a reţelei 5G. Acest spectru este ideal pentru reţelele care trebuie să gestioneze cantităţi masive de date în timp ce furnizează o acoperire acceptabilă.

În timp ce ţările europene sunt mult mai prudente în abordarea lor, SUA, Canada, Coreea de Sud şi alte ţări au alocat deja porţiuni din banda superioară 6GHz pentru utilizare Wi-Fi.

„Cea mai mare parte a traficului în Europa este în interior. Şi cea mai mare parte începe sau se încheie cu o conectare WI-Fi. Există întotdeauna o promovare a serviciilor 5G şi 6G, dar nu trebuie să uităm cum se conectează într-adevăr utilizatorii la internet”, a afirmat pentru Reuters Martha Suarez, preşedintele Dynamic Spectrum Alliance.

Grupul pentru politica în domeniul spectrului de frecvenţe radio al UE ar urma să emită în iunie un proiect de aviz pentru consultări publice privind banda 6GHz, şi să consilieze Bruxelles-ul în privinţa viitoarei utilizări a benzii superioare 6GHz.

Actualul spectru nu este suficient pentru susţinerea actualelor servicii 5G şi a viitoarei implementări a reţelei 6G, în contextul creşterii traficului pe reţelele mobile. „Fără disponibilitatea deplină a benzii superioare 6GHz pentru reţelele mobile, orice viitoare servicii 6G în această bandă vor fi afectate semnificativ şi vor reduce şansele Europei de a avea un rol de vârf în implementarea 6G”, avertizează companiile de telecomunicaţii.

Experţii se aşteaptă la lansarea serviciilor comerciale 6G în anii ‘2030.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ de la Guvern despre programul Rabla. Zeci de mii de români așteaptă decizia
Anunţ de la Guvern despre programul Rabla. Zeci de mii de români așteaptă decizia
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, crede că Programul 'Rabla' va continua, deoarece şi-a dovedit utilitatea nu doar pentru decarbonizarea sectorului de transport, ci şi pentru mediul de afaceri......
Mircea Fechet și Bogdan Ivan, miniștrii Mediului și Industriei, nu sunt de acord cu anularea depunerii declarațiilor de avere
Mircea Fechet și Bogdan Ivan, miniștrii Mediului și Industriei, nu sunt de acord cu anularea depunerii declarațiilor ...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi despre depunerea declaraţiilor de avere, că în acest context în care ...
Dezastrul de la Salina Praid – Vor urma „foarte multe” demiteri după finalizarea raportului Corpului de Control al premierului, spune ministrul Fechet
Dezastrul de la Salina Praid – Vor urma „foarte multe” demiteri după finalizarea raportului Corpului de ...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, apreciază că vor avea loc "foarte multe" demiteri după finalizarea raportului Corpului ...
Hidroelectrica ia 11.000 de clienți casnici noi în fiecare zi. Șeful companiei și-ar dori ca piața de furnizare “să se echilibreze”
Hidroelectrica ia 11.000 de clienți casnici noi în fiecare zi. Șeful companiei și-ar dori ca piața de furnizare “să ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, dar și furnizorul cu cel mai mic preț din ...