Bătălie turco-austriacă pe Autostrada Sibiu – Pitești: Semnarea contractului cu Porr pe secțiunea 4, amânată de contestația Alarko

Semnarea contractului pentru proiectarea și execuția Secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești cu austriecii de la Porr se amână din cauza unei contestații noi, depusă de turcii de la Alarko la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
Anemona Andone - vin, 29 oct. 2021, 10:58
Bătălie turco-austriacă pe Autostrada Sibiu - Pitești: Semnarea contractului cu Porr pe secțiunea 4, amânată de contestația Alarko

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a detaliat stadiul proiectului secțiunii 4 Tigveni – Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu – Pitești.

După decizia favorabilă a CNSC, CNAIR SA, în calitate de Autoritate Contractantă, a solicitat imediat ofertantului câștigător (Porr – n.r.) să transmită documentele necesare și să se prezinte la sediul CNAIR SA pentru semnarea contractului.

Concomitent cu acest demers, ofertantul clasat pe locul II (Alsim Alarko – n.r.) a introdus o nouă contestație la CNSC cu privire la obligarea Autorității Contractante de a reevalua oferta depusă de firma câștigătoare.

Contestația este fundamentată pe informații apărute în presă, conform cărora ofertantul desemnat căștigător riscă să fie sancționat de Consiliul Concurenței din Austria (AFCA).

În același timp, contestatarul (China Railaway – n.r.) nemulțumit de decizia CNSC prin care i-a fost respinsă contestația a depus plângere la Curtea de Apel București.

CNAIR S.A. cunoaște faptul că are obligația semnării contractului chiar dacă s-a depus plângere împotriva Deciziei inițiale, dar din cauza noii contestații depuse la CNSC de către ofertantul situat pe locul II, compania are obligația să aștepte soluționarea acesteia, potrivit legii.

Precizăm că prevederile legale aplicabile în materia achizițiilor publice fac imposibilă semnarea contractului, ca urmare a noii contestații depuse la CNSC.

Toate informațiile privind această procedură au fost publicate în SICAP și, de asemenea, se regăsesc pe site-ul CNSC. După pronunțarea deciziei CNSC cu privire la noua contestație depusă, CNAIR S.A. va relua procesul de semnare a contractului„, se arată într-un comunicat al CNAIR.

Amintim că pe 13 octombrie, CNSC a respins contestația chinezilor de la China Railway la licitația pentru secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș. Tot atunci, secretarului de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunța că urma să fie semnat contractul cu firma declarată câștigătoare, respectiv austriecii de la Porr.

De asemenea, comentând asupra deciziei CNSC, fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă susținea la rândul său este obligatorie semnarea contractului pentru secțiunea 4.

Între timp, pe 22 octombrie, a fost depusă o nouă contestație la CNSC, respectiv din partea asocierii de companii din Turcia Alsim Alarko – Makyol.

Rămâne de văzut cum se va încheia epopeea lungă deja de peste doi ani a licitării secțiunii 4 din Autostrada Sibiu – Pitești.

La începutul lunii septembrie, CNAIR i-a desemnat a doua oară câștigători ai licitației pentru secțiunea Tigveni – Curtea de Argeș pe austriecii de la Porr. „Ofertantul desemnat câștigător este S.C. PORR CONSTRUCT S.R.L., cu preţul de 1,68 miliarde de lei fără TVA”, a informat CNAIR.

CNAIR a lansat pe 9 martie 2019 licitaţia de „Proiectare și execuție Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș”, în lungime de 9,86 km, din care 1,35 km aferenți tunelului Momaia.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...