bauMax nu va beneficia de sprijinul statului austriac. Ar putea pleca din România

bauMax Guvernul austriac a respins miercuri o cerere venită de la Karlheinz Essl, fondatorul companiei de bricolaj bauMax, privind cumpărarea colecţiei sale de artă modernă pentru a sprijini redresarea companiei şi a salva 4.000 de locuri de muncă din Austria, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 03 apr. 2014, 06:38
bauMax nu va beneficia de sprijinul statului austriac. Ar putea pleca din România

bauMax În replică, Karlheinz Essl a anunţat că bauMax a decis să se retragă din Turcia şi să închidă cele şapte magazine ale sale din această ţară, adăugând că o retragere de pe alte pieţe din Europa de Est, inclusiv România, este analizată în continuare.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Viena au anunţat că sunt pregătite să preia colecţia de artă dacă va fi necesar pentru a salva locurile de muncă însă până la urmă miniştrii au decis că bauMax va putea ajunge la un acord cu creditorii.

‘Nu va avea loc o achiziţie de către stat’, a declarat ministrul austriac al Culturii, Josef Ostermayer, la sfârşitul unor discuţii îndelungate între Karlheinz Essl, băncile creditoare şi miniştrii Muncii şi Culturii. ‘A fost tras un semnal de alarmă şi am încercat să construim o punte. Suntem încrezători că rezultatul va fi unul pozitiv’, a mai spus Ostermayer.

În 2012 (ultimul an pentru care există date disponibile), pierderile grupului bauMax au crescut până la 126 milioane de euro, de la 47,2 milioane euro în 2011, din cauza situaţiei dificile de pe pieţele din Europa de Est.

Citeşte şi Cutremur pe piaţa de bricolaj din România. De ce închid marile reţele

Brico Depot: Cum vor reuşi britanicii să fie lideri cu depozite în loc de magazine şi gamă limitată de produse

Ce se va întâmpla cu brandul Praktiker în România după vânzarea reţelei

bauMax are aproximativ 9.000 de angajaţi, dintre care 4.000 numai în Austria, şi în prezent încearcă să-şi restructureze datoriile după o expansiune ambiţioasă în Europa de Est şi Turcia.

Colecţia de artă modernă a lui Karlheinz Essl, compusă din peste 7.000 de obiecte de artă printre care lucrări de Oskar Kokoschka, Franz West şi Hermann Nitsch, este evaluată la maxim 250 de milioane de euro însă criticii susţin că statul austriac ar putea cheltui aceşti bani pe alte proiecte.

Salvarea locurilor de muncă este o prioritate politică în Austria, ţară care are cea mai redusă rată a şomajului din Uniunea Europeană. Însă la conferinţa de presă prilejuită de anunţarea deciziei Ministrul Afacerilor Sociale, Rudolf Hundstorfer a spus: ‘avem şi noi limitele noastre’.

În prezent, bauMax are 158 de magazine în nouă ţări, dintre care 66 de locaţii în Austria, 24 în Cehia, 14 în Slovacia, 15 în Ungaria, patru în Slovenia, şapte în Croaţia, 15 în România, opt în Bulgaria şi şapte în Turcia.

Piaţa de bricolaj din România a suferit schimbări majore la începutul acestui an. Kingfisher, cel mai mare retailer de acest profil din Europa, a preluat 15 magazine Bricostore de la compania franceză Bresson.

Compania Search Chemicals, deţinută de omul de afaceri de origine turcă Omer Susli a preluat lanţul de magazine de bricolaj Praktiker din România, după ce Praktiker Germania a intrat în insolvenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...