Bayer a pierdut monopolul pe piaţa din India

Pentru prima oară în istoria Indiei, Oficiul de stat pentru invenţii şi mărci obligă un concern farmaceutic să-i ofere licenţa pentru unul dintre medicamentele sale. În viitor, pacienţii bolnavi de cancer vor beneficia de tratament mai ieftin.
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 21:31
Bayer a pierdut monopolul pe piaţa din India

Scopul acestui demers forţat a fost accesul tuturor bolnavilor de cancer la medicamentul Nexavar, prin garantarea unui preţ scăzut. Proprietarul licenţei pentru Nexavar, concernul german Bayer, oferă medicamentul la un preţ atât de mare încât tratamentul unui pacient din India costă aproximativ 5500 de dolari americani lunar. Producătorul indian Natco şi-a propus să reducă aceste costuri la 175 de dolari lunar. Nexavar este un medicament eficient mai ales în îngrijirea cazurilor de cancer la rinichi şi ficat, scrie Deutsche Welle.

Dar nu este vorba numai despre medicamentul în sine. În urma deciziei autorităţilor din India, mulţi se întreabă dacă această ţară va rămâne şi-n continuare „farmacia săracilor”. De exemplu, în ţările sărace, 80% din tratamentele destinate bolnavilor de SIDA provin din India – susţine Philipp Frisch de la organizaţia „Medici fără frontiere”.

Fireşte, şi concernele farmaceutice indiene au grijă să obţină profit. Dar noua afacere aduce cu povestea lui Robin Hood. Ani de zile, companiile autohtone au produs după reţeta brevetată a medicamentelor scumpe şi şi-au comercializat marfa pe pieţele din lumea a III-a. La un moment dat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a obligat toate statele membre să implementeze acordul TRIPS, de protejare a patentelor comerciale. India a făcut-o în 2005.

De atunci încoace, protestele nu mai contenesc. „Este de înţeles”, spune Philipp Frisch, fiindcă tocmai cazurile de SIDA necesită medicamente noi şi terapii moderne. Medicamentul pus pe piaţă din 2005 încoace a devenit extrem de scump, tocmai din cauza licenţei. Indiei i-a mai rămas, totuşi, o portiţă de scăpare: posibilitatea obţinerii unei licenţe „cu forţa”. Iar Oficiul de stat pentru invenţii şi mărci a profitat, pentru prima oară, de această posibilitate şi a obligat concernul Bayer să i-o ofere.

O decizie în urma căreia India a răsuflat uşurată. „Dacă pretinzi preţuri exagerate, e clar că oamenii se supără. Mai ales când există posibilitatea să le oferi aceste medicamente la preţuri mult mai mici”, spune Mira Shiva, reprezentant al organizaţiei „Health Action International Asia Pacific”.

Jörg Schaber, din partea organizaţiei „BUKO Pharma-Kampagne”, care critică de ani de zile monopolul concernelor farmaceutice occidentale, se bucură de precedentul creat. India a demonstrat că există posibilitatea să facilitezi accesul bolnavilor la tratamente mai ieftine, că se poate trece la fapte atunci când vorbele nu mai ajută.

Aşa cum era de aşteptat, la sediul central al concernului din Leverkusen domnea dezamăgirea. Reprezentanţii companiei spun că, deocamdată, Bayer analizează sentinţa şi verifică dacă au fost respectate toate procedurile.

Te-ar mai putea interesa și
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 milioane de tone raportate în 2022 la 20,571 milioane tone, în......
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...