Consolidare intragrup: Bayer absoarbe producătorul de pesticide Monsanto Romania, cu afaceri anuale de peste 552 de milioane de lei. Fuziunea produce efecte la 30 noiembrie

Grupul Bayer îşi consolidează operaţiunile din ţara noastră prin absorbţia producătorului de pesticide şi seminţe Monsanto Romania, pe care-l deţine integral. Fuziunea vizează transmiterea, prin transfer universal, a patrimoniului societăţii Monsanto Romania către Bayer. La 30 noiembrie, data de la care fuziune va produce efecte, Monsanto Romania se va dizolva fără să intre în lichidare, urmând să fie radiată din Registrul Comerţului. Toţi angajaţii Monsanto Romania vor fi transferaţi la societatea Bayer, se arată în proiectul de fuziune obţinut de Economica.net.
Cristina Şomănescu - mie, 12 oct. 2022, 22:07
Consolidare intragrup: Bayer absoarbe producătorul de pesticide Monsanto Romania, cu afaceri anuale de peste 552 de milioane de lei. Fuziunea produce efecte la 30 noiembrie

Context local

Bayer şi Monsanto Romania fac parte din acelaşi grup.
Bayer, jucător mare în industria de medicamente şi în protecţia chimică şi biologică a culturilor, e deţinută de Bayer Global Investments BV Olanda cu 99% din capitalul social şi de Bayer Cropscience AG Germania – cu 1% din capitalul social al societăţii.

Bayer operează pe piaţa românească prin trei divizii:

  • divizia Crop Science care activează în domeniul inputurilor agricole;
  • divizia Pharmaceuticals include medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală şi unitatea comercială a radiologiei, care comercializează echipament imagistic de diagnosticare cu substanță de contrast, precum și substanțele de contrast aferente.
  • divizia Consumer Health cuprinde, în principal, medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC-uri) şi suplimente nutritive.

Monsanto Romania e unul dintre cei mai mari producători de pesticide şi seminţe utilizate în agricultură din ţara noastră.
Asociatul unic al firmei Monsanto Romania e Bayer.

Context global

Amintim că tranzacţia globală prin care Bayer a cumpărat producătorul american de seminţe Monsanto cu 62,5 de miliarde de dolari s-a finalizat în anul 2018.

Efectele fuziunii firmelor Bayer şi Monsanto Romania

Activităţile desfăşurate în prezent de firmele implicate în fuziune sunt complementare, drept care centralizarea acestora va duce la:

  • eliminarea structurilor de conducere paralele de la nivelul societăţilor fuzionate, măsură care va conduce la înregistrarea unor economii substanţiale, eficientizarea alocării resurselor de management, implementarea unui singur sistem operațional de management și îmbunătățirea strategiei de afaceri în cadrul grupului și societății Bayer, conform proiectului de fuziune consultat de Economica.net;
  • simplificarea procedurilor de raportare (contabile și financiare) folosite atât față de autorități, cât și față de acționarii din grup;
  • aplicarea unei politici unitare de personal și asigurarea aceleiaşi protecţii pentru angajaţi;
  • elaborarea unui plan de investiții coerent, corelat cu necesarul și oportunitățile de investiții comune, cu strategia de dezvoltare de ansamblu a societăţii Bayer, reiese din proiectul de fuziune consultat de Economica.net.

Data efectivă a fuziunii

Fuziunea va produce efecte din punct de vedere juridic, contabil și fiscal începând cu data de 30 noiembrie 2022, ora 00:00.
Societăţile vor continua să existe şi să funcţioneze separat până la 29 noiembrie 2022, ora 23:59, care este ultima zi de existenţă a firmei Monsanto Romania. La 30 noiembrie societatea absorbită îşi va înceta existenţa, fiind dizolvată fără să intre în lichidare, iar societățile fuzionate își vor continua existența ca o singură entitate juridică fuzionată, toate activele și pasivele firmei Monsanto Romania fiind transmise de drept firmei Bayer prin efectul operațiunii de fuziune prin absorbţie.

La 30 noiembrie, toți angajaţii firmei Monsanto România vor fi transferaţi firmei Bayer.

Producătorul de pesticide şi seminţe Monsanto a avut afaceri de peste 552 de milioane de lei în România, în 2021.

Monsanto Romania a încheiat anul 2021 cu cifră de afaceri netă de 552,7 milioane de lei, cu circa 15% mai mare decât cea obţinută în anul 2020. Marja de profit net a firmei s-a prăbuşit la 0,76% în anul 2021, de la 12,5% în anul 2020, arată analiza Economica.net pe baza bilanţurilor firmei. Monsanto Romania a lucrat cu un număr mediu de 95 de angajaţi pe statele de plată în cursul anului 2021, în scădere cu cinci oameni faţă de nivelul indicatorului din anul 2020. Numărul mediu de salariaţi ai Monsanto Romania a scăzut continuu din anul 2016 încoace, arată bilanţurile firmei, comparate de Economica.net.

Bayer a realizat afaceri de peste un miliard de lei în România, în 2021.

Bayer a realizat cifră de afaceri netă de 1,18 miliarde de lei în anul 2021 în România, cu peste 8% mai mare decât cea obţinută în anul 2020.
Marja de profit net a companiei Bayer a scăzut abrupt la 3% în anul 2021, de la 6,3% cât a fost în anul 2020, arată bilanţurile societăţii, comparate de Economica.net. Bayer a lucrat în România cu un număr mediu de 226 de angajaţi în cursul anului 2021, în scădere cu 2 oameni faţă de numărul înregistrat în anul 2020.

Sursă foto: pagină oficială a companiei Bayer pe plaforma de socializare Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut toate acţiunile de clasă B....
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...