1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 24 º

Extern

BCE: Instituţiile financiare se aşteaptă ca cererea pentru împrumuturi să crească în trimestrul trei din 2019

Băncile din zona euro se aşteaptă ca cererea pentru împrumuturi să crească în trimestrul trei din 2019 şi apreciază că standardele pentru creditele ipotecare şi cele acordate companiilor se vor menţine, arată rezultatele unui studiu al Băncii Centrale Europene (BCE), dat marţi publicităţii, transmite Reuters.

23 iul, 2019 | ECONOMICA.net

În timp ce creşterea economică încetineşte şi incertitudinile sunt în creştere, BCE a dat deja băncilor o nouă rundă de împrumuturi ieftine şi a indicat că ar putea urma noi măsuri de relaxare cantitativă, în speranţa că instituţiile financiare vor menţine fluxul de creditare chiar şi în eventualitatea unei scăderi a activităţii economice.

Împrumuturile ieftine pentru instituţiile financiare (TLTRO - operaţiuni de furnizare de lichidităţi pe termen lung) au reprezentat unul dintre cele mai importante instrumente folosite în trecut pentru stimularea zonei euro.

În rândul celor mai mari economii din zona euro, cea mai semnificativă înăsprire a standardelor pentru împrumuturile acordate companiilor în trimestrul doi din 2019 s-a înregistrat în Italia şi Franţa, iar în cazul creditelor ipotecare, în Spania.

La ultima reuniune de politică monetară, care a avut loc în perioada 5-6 iunie, Consiliul guvernatorilor BCE a amânat orice majorare a dobânzilor pentru al doilea semestru al anului următor, însă gardienii euro au fost de acord că este nevoie să se pregătească pentru a aduce un sprijin suplimentar economiei în contextul actual de "incertitudine crescută".

Următoarea reuniune de politică monetară la BCE va avea loc în 25 iulie. Analiştii se aşteaptă ca la această şedinţă sau la cea din septembrie BCE să prezinte noi măsuri de relaxare cantitativă.

Sursa: AGERPRES

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO