BCE a cumpărat obligaţiuni în valoare de 9,75 de miliarde de dolari în prima săptămână a programului QE

Economica.net
16 03. 2015
bce_19465600

Potrivit cifrelor comunicate luni de BCE, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Twitter, la data de 13 martie 2013 achiziţiile de obligaţiuni garantate cu active ale BCE au ajuns la 3,75 miliarde de euro, iar achiziţiile de obligaţiuni acoperite au urcat până la 56,95 miliarde de euro.

În data de 9 martie, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste.

Cifrele publicate luni de BCE arată că instituţia este pe cale să îndeplinească promisiunea preşedintelui Mario Draghi, potrivit căruia, până în luna septembrie 2016, BCE va face, lunar, achiziţii combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro.

‘Există foarte puţine îndoieli că BCE îşi va atinge obiectivele şi îşi va respecta promisiunile. Deocamdată, nu avem multe detalii cu privire la aceste achiziţii şi va fi interesant să vedem cum au fost repartizate achiziţiile pe ţări şi maturităţi’, a declarat Frederik Ducrozet, economist la Credit Agricole.

BCE va oferi informaţii mai detaliate începând din luna aprilie, însă, recent, Benoit Coeure, membru în consiliul director al BCE, a anunţat că maturitatea medie a obligaţiunilor achiziţionate în primele trei zile a fost de nouă ani.

Spre deosebire, însă, de programele de relaxare cantitativă ale Rezervei Federale americane şi Băncii Angliei, programul similar demarat de BCE se va derula pe o piaţă unde o mare parte din obligaţiuni au randamente negative. Aceasta înseamnă că băncile centrale cumpără obligaţiuni de pe urma cărora se aşteaptă să înregistreze pierderi.

Guvernatorul Băncii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, declara săptămâna trecută că pierderile rezultate de pe urma achiziţiilor de obligaţiuni riscă să afecteze reputaţia băncilor centrale din zona euro.