BCE: Așteptările consumatorilor din zona euro cu privire la majorarea inflației au crescut în luna martie, pentru prima dată din octombrie 2022

11 05. 2023
Paris

Media răspunsurilor la cel mai recent studiu privind aşteptările consumatorilor indică o creştere a preţurilor cu 5% în următoarele 12 luni, de la un nivel de 4,6% în studiul din februarie, marcând prima creştere din octombrie 2022. În octombrie se înregistrase un nivel record al ratei anuale a inflaţiei în zona euro, de 10,6%.

De asemenea, aşteptările pe termen lung au crescut semnificativ, consumatorii estimând că în următorii trei ani inflaţia se va situa la 2,9%, după ce anterior prognozaseră un nivel de 2,4%.

Datele reprezintă o veste proastă pentru BCE, care încearcă să stopeze actuala creştere a preţurilor.

Conform studiului, consumatorii din zona euro se aşteaptă la stagnarea veniturilor lor în următoarele 12 luni, cheltuielile urmând să crească cu 3%, ceea ce implică un declin al economiilor.

La studiul online au participat aproximativ 14.000 adulţi din Belgia, Germania, Spania, Franţa, Italia şi Ţările de Jos, iar rezultatele sunt analizate în cadrul reuniunilor de politică monetară ale BCE.

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în martie şi 8,5% în februarie.

Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Mai mulţi oficiali au avertizat recent că majorările de dobândă ale BCE vor trebui să continue până când inflaţia de bază va începe să scadă şi să se îndrepte spre ţinta BCE de 2%.