BCE cere amenzi pentru statele care nu adoptă recomandările de reformă venite de la UE

Economica.net
31 07. 2017
20160911_140257_28211200

Propunerea, formulată într-un raport publicat luni, scoate în evidenţă nemulţumirile BCE faţă de ritmul lent al reformelor în zona euro, care riscă să afecteze creşterea şi stabilitatea pe termen lung a zonei euro.

Cu prilejul recentei crize a datoriilor, guvernele UE au lansat un nou sistem de monitorizare a riscurilor cunoscut sub denumirea de procedură de dezechilibru macroeconomic, destinat să împiedice repetarea unor evoluţii economice îngrijorătoare din trecut, precum deficite mari de cont curent, nivelele nesustenabile ale datoriei publice sau creşteri explozive de preţuri pe piaţa imobiliară.

Teoretic, guvernele UE pot fi amendate cu până la 0,1% din Produsul Intern Brut dacă eşuează în mod repetat să corecteze problemele economice semnalate de autorităţile UE. În practică însă, UE a evitat să acorde astfel de sancţiuni.

În raportul său BCE sugerează că lucrurile ar trebui să se schimbe.

‘Există argumente solide pentru aplicarea părţii corective a acestei proceduri pentru toate ţările cu dezechilibre excesive’, susţine BCE.

Potrivit executivului comunitar, numărul ţărilor membre UE în care au fost identificate dezechilibre excesive este la un record istoric, printre aceste ţări fiind incluse Bulgaria, Franţa, Croaţia, Cipru şi Portugalia. Recomandările de reformă venite de la UE abordează aceste probleme prin creşterea sustenabilităţii finanţelor publice, reducerea poverii fiscale asupra muncii şi creşterea eficienţei administraţiei publice şi a companiilor de stat. În luna februarie a acestui an Comisia a apreciat că pentru 90% din recomandările pe care le-a făcut în 2016 au existat doar ‘unele progrese’ sau ‘progrese limitate’ sau chiar ‘niciun progres’ în implementarea lor şi doar un număr foarte mic de recomandări au fost implementate ‘substanţial’ sau ‘în totalitate’.

Acest eşec ‘este cu atât mai îngrijorător având în vedere vulnerabilităţi existente în ţările din zona euro’, avertizează BCE. În acest context, utilizarea unor sancţiuni financiare împotriva guvernelor are nu adoptă recomandările de reformă ‘oferă un proces bine definit care asigură un progres mai mare în implementarea reformelor pentru cele mai vulnerabile state membre’, susţine BCE