BCE: Inflaţia ar putea încetini pe fondul incertitudinilor privind perspectivele economiei

Economica.net
16 11. 2018
bce-euro-768754_86336300

După ani în care a sprijinit creşterea economiei zonei euro, BCE a anunţat luna trecută că schema sa de achiziţii de active, în valoare de 2.600 miliarde de euro, se va încheia anul acesta, iar ratele dobânzilor ar putea creşte din vara anului viitor.

„Dacă sporesc incertitudinile în rândul companiilor în legătură cu perspectivele de creştere ale economiei şi inflaţia, micşorarea marjelor s-ar putea dovedi mai persistentă. Aceasta va afecta ritmul de creştere al inflaţiei şi prin urmare evoluţia inflaţiei previzionată pentru următoarele trimestre”, a afirmat Mario Draghi, la o conferinţă pe teme bancare desfăşurată vineri la Frankfurt.

Acesta a avertizat că „incertitudinile privind perspectivele de creştere pe termen mediu au sporit”.

„Nu există motive pentru ca actuala expansiune a zonei euro – pentru al cincilea an consecutiv – să se încheie în mod abrupt”, a declarat Draghi, adăugând că actualul ciclu economic este rezistent şi se constată tensiuni pe piaţa forţei de muncă.

Potrivit Eurostat, creşterea PIB-ului zonei euro a încetinit la 0,2% în trimestrul trei din 2016, după un avans de 0,4% în precedentele trei luni. Analiştii se aşteaptă ca în următoarele trimestre zona euro să înregistreze o creştere anuală de aproximativ 2%, dar este puţin probabil ca pe ansamblul acestui an avansul PIB-ului să ajungă la nivelul de anul trecut, de 2,5%.

Printre factorii care afectează creşterea se află comerţul global, în special protecţionismul, precum şi efectele temporare ale vremii nefavorabile şi scăderea producţiei auto, după implementarea noilor proceduri mai stricte de testare a poluării (WLTP), apreciază şeful BCE.

Pe lângă războiul comercial demarat de mai multe luni între Washington şi principalii săi parteneri, pe lista posibilelor riscuri se mai află conflictul bugetar dintre Bruxelles şi Italia, perspectiva unui Brexit fără un acord, turbulenţele de pe pieţele emergente, creşterea preţului petrolului şi înrăutăţirea indicatorilor economici, apreciază analiştii.

În timp ce obiectivul BCE este o creştere a preţurilor inferioară, dar apropiată de 2%, un nivel considerat favorabil pentru economie, recentele date ale Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut în octombrie până la 2,2%, de la 2,1% luna precedentă.