BCE vrea să atenueze impactul ratelor dobânzilor asupra băncilor

Economica.net
02 03. 2016
euro_6790987654321234567_38402800

‘Suntem foarte conştienţi de aceste probleme. Analizăm cu atenţie schemele folosite în alte jurisdicţii pentru a atenua posibilele consecinţe negative pentru canalele de creditare ale băncilor. Dar cred, de asemenea, că trebuie să limităm poveştile care susţin că dificultăţile cu care se confruntă băncile provin în mare parte din politica monetară a BCE’, a afirmat Benoit Coeure într-un discurs rostit la Frankfurt.

Acesta a explicat că este posibil ca profiturile băncilor să fie slabe, afectând capacitatea lor de a genera capital, dar multe instituţii au depăşit efectele ratelor negative ale dobânzilor, iar angajamentul BCE privind stabilitatea preţurilor sprijină câştigurile creditorilor europeni, scrie Agerpres.

‘Multe bănci au fost capabile să facă mai mult decât să compenseze declinul veniturilor din dobânzi, prin majorarea creditării, reducerea cheltuielilor şi provizioane de risc mai scăzute. Cele care solicită o politică monetară mai puţin relaxată ar trebui să se întrebe care ar fi impactul creditelor acordate şi al provizioanelor pentru creditele neperformante dacă economia stagnează şi preţurile scad’, a afirmat oficialul BCE.

Acesta a reafirmat că ratele extrem de scăzute ale dobânzilor sunt justificate de nivelul inflaţiei şi de încetinirea creşterii economiei.

‘Ne confruntăm cu incertitudini privind perspectivele economiei mondiale, ne confruntăm cu incertitudini privind direcţia Europei şi rezistenţa sa la noi şocuri – referendumul din Marea Britanie, noul val de emigranţi. De aceea, zona euro are nevoie urgent de un avans economic mai ridicat pentru a reduce şomajul, datoria publică şi a majora inflaţia aproape de ţinta de inflaţie a BCE, de aproape 2%’, a explicat Coeure.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât la minus 0,2% în februarie, de la nivelul de plus 0,3% în ianuarie, revenind în teritoriu negativ, deşi BCE a decis să adopte noi măsuri de politică monetară pentru a preveni deflaţia, arată o estimare preliminară publicată luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În ianuarie, Banca Centrală Europeană a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staţionează din luna septembrie 2014. De asemenea, BCE a menţinut dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,30% şi dobânda la depozite la minus 0,30%.

Investitorii şi şefii băncilor din zona euro sunt îngrijoraţi de impactul ratelor scăzute ale dobânzilor asupra profitabilităţii pe termen lung.

Următoarea şedinţă de politică monetară a BCE este programată în 10 martie.