1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 17 º

Finanţe şi bănci

BCR a închis 25 de unităţi doar în mai şi a concediat zeci de angajaţi

Reţeaua de sucursale a Băncii Comerciale Române (BCR) s-a redus, după ce banca a închis mai multe unităţi.

01 iun, 2012 | Mihai Banita | ECONOMICA.net

Banca Comercial Română, cea mai mare bancă după active, a închis luna trecută 25 de sucursale, reducând numărul acestora la 643 de unităţi.

"Închideri şi deschideri de sucursale s-au făcut tot timpul la BCR", a declarat Ionuţ Stanimir, şeful departamentului de comunicare externă din BCR, pentru ECONOMICA.NET.

Unităţile închise nu erau rentabile pentru bancă, în condiţiile în care cererea de credite este în continuare anemică, mai ales în comparaţie cu nivelurile din anii de boom 2006-2008. Practic, singurul tip de credit care mai mişcă este cel imobiliar, prin programul cu garanţii guvernamentale Prima Casă.

"În momentul în care s-a făcut strategia de extindere se făceau anumite calcule după o anumită convergenţă la nivelul ţării. Potenţialul economic actual nu este cel scontat (...) Băncile au un business plan pe care îl revizuiesc constant", adaugă oficialul BCR. Unităţile închise sunt din mai multe zone din ţară.

Personalul care lucra în sucursalele închise a fost, în mare, relocat la altele, spune Stanimir, numărul celor concediaţi fiind nesemnificativ. 

BCR a înregistrat o pierdere netă de 307,8 milioane lei (70,8 milioane euro) în primul trimestru al anului 2012. Numărul de unităţi la sfârşitul trimestrului, înainte de operarea închiderilor, era de 667, acelaşi ca în T1 2011, însă numărul de angajaţi scăzuse la 8.928 de la 9.245.

Liderul sindicatului angajaţilor din BCR, Ciprian Ionescu, a declarat pentru ECONOMICA.NET că decizia de închidere a sucursalelor a fost luată în luna februarie. "Fiind vorba de o concediere colectivă, procedurile au fost iniţiate mai devreme (...) Au fost concediaţi 75 de angajaţi".

Ionescu spune că şi alţi angajaţi îşi vor pierde posturile. "Săptămâna trecută a fost luată decizia de iniţiere a unei noi proceduri de concediere colectivă, fiind afectaţi 37 de salariaţi, dar nu s-a luat decizia închiderii altor sucursale".

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO