BCR a revizuit în scădere prognoza de creştere economică din acest an, la 0,7%, şi 2013, la 1,9%

Analiştii BCR au revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru acest an, la 0,7%, de la 1,2% iniţial, în principal din cauza producţiei agricole sub aşteptări, iar pentru anul următor estimarea a fost redusă de la 2,9% la 1,9%, pe fondul incertitudinilor din zona euro.
Economica.net - joi, 30 aug. 2012, 10:02
BCR a revizuit în scădere prognoza de creştere economică din acest an, la 0,7%, şi 2013, la 1,9%

„Dacă România ar fi avut o evoluţie normală în agricultură în acest an am fi putut avea o creştere economică de circa 1,1%. Aşa avem o estimare de creştere economică de 0,7%, care încorporează şi efectele unei uşoare recesiuni în zona euro”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Eugen Şinca, analist BCR.

El a arătat că şi această estimare este foarte bună pentru România faţă de zona euro, care va încheia acest an cu o scădere economică de 0,2%.

La rândul său,  economistul-şef al BCR Lucian Anghel a menţionat că România a avut o evoluţie mult mai bună în trimestrul al doilea decât alte ţări.

„Dacă ne uităm la creşterea economică din trimestrul al doilea faţă de primul trimestru, suntem în primul eşalon al ţărilor din zona euro la creşterea economică şi ne păstram acel ecart de un punct procentual faţă de zona euro. Puţine ţări vor avea o creştere de peste 0%”, a arătat Anghel.

Şinca a arătat că zona euro rămâne sub criza datoriilor suverane, ceea ce va afecta România pe canalul exporturilor, întrucât circa 50% din exporturi sunt către ţările din zona euro, şi pe canalul investiţiilor străine directe, 80% dintre acestea provenind din aceste ţări.

„Credem că avansul economiei din România va fi sprijinul dat de consumul gospodăriilor populaţiei, pe fondul majorărilor salariale cu 8% din luna iunie şi 7,4% în decembrie, la care se adaugă decizia Guvernului de a plăti contribuţiile de asigurări de sănătate pentru pensionari”, a spus Şinca.

El a arătat că este vorba de consumul în comerţul de retail şi pe segmentul serviciilor prestate de companii atât persoanelor fizice, cât şi altor companii.

Şinca a precizat că România ar trebui să menţină un ritm ridicat de investiţii în infrastructură, fiind esenţial să revină cu proiecte majore în acest domeniu şi să puncteze astfel pe plan extern în ochii investitorilor internaţionali.

Aceste proiecte ar putea include privatizări, dezvoltarea infrastructurii prin parteneriat public-privat, precum şi o posibilă emitere de eurobonduri.

Pentru 2013, analiştii BCR estimează un avans al PIB de 1,9%, faţă de de 2,9% prognoza iniţială, iar pentru următorii ani este posibilă o creştere economică de 2%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...