BCR a trecut pe profit în trimestrul 1 din 2015: 344 milioane de lei faţă de pierderile din T1 de anul trecut

BCR a realizat un profit net de 344 de milioane de lei (77,1 milioane de euro)  în Trimestrul 1 din 2015, faţă de pierderile de 0,8 milioane din aceeaşi perioadă a anului trecut. Ponderea de credite neperformante a scăzut la 25,6% comparativ cu 30,3% în trimestrul 1 din 2014
Adrian N. Ionescu - joi, 07 mai 2015, 07:24
BCR a trecut pe profit în trimestrul 1 din 2015: 344 milioane de lei faţă de pierderile din T1 de anul trecut

BCR a realizat un profit net de 344 de milioane de lei  (77,1 milioane euro) în trimestrul 1 2015, pe baza rezultatului operaţional de 392,3 milioane de lei, potrivit unui raport primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Cu toate că rezultatul operaţional a fost cu 29% mai mic, iar veniturile operaţionale au scăzut până la 749,9 milioane de lei, cu 18% sub cele din aceeaşi perioadă a anului trecut, curăţarea bilanţului de credite neperformante şi-a făcut efectul.

La sfârşitul anului 2014, BCR anunţa pierderi de 2,8 miliarde lei (630 milioane de euro), mai ales pentru că a înregistrat provizioane de risc substanţial mai ridicate, ca urmare a deciziei de a accelera soluţionarea portofoliului istoric de credite neperformante.

„Eforturile susţinute” de a rezolva problema creditelor neperformante (NPL) „şi de a îmbunătăţi calitatea portofoliului de credite performante sunt vizibile în ambele segmente: retail şi corporate. Ponderea NPL a scăzut la 25,6% comparativ cu 30,3% în Trimestrul 1 din 2014, în timp ce rata de acoperire a NPL a rămas stabilă, la un nivel foarte confortabil de 75,7%”, se spune în raportul BCR.

Indicatorul „deprecierea activelor financiare (altele decât la valoarea justă)” afectase negativ contul de profit şi pierderi din T1 / 2014 (- 496,4 mil. lei) în vreme ce în trimestrul trecut efecftul a fost pozitiv (39,4 mil.lei).

Progresul s-a realizat şi pe fondul creşterii semnificative a „creditelor retail garantate, considerând volumul creditelor ipotecare standard mai ridicat cu 48% anual şi producţia nouă de credite Prima Casă cu o creştere anuală de 43%”.

Cheltuielile au scăzut cu 1,3% faţă de anul anterior, în timp ce banca se aşteaptă ca economiile de costuri „să fie traduse în investiţii în infrastructura băncii în trimestrele următoare”.

Soldul creditelor performante retail a fost de aproximativ 16,6 miliarde de lei, „în contextul acoperirii creditelor rambursate sau ajunse la maturitate de către creditele nou acordate. Cu o
valoare de 9,55 miliarde lei, portofoliul total de credite pentru locuinţe a continuat să crească faţă de 8,45 miliarde lei la sfârşitul anului 2014″.

Portofoliul de credite performante în moneda locală a crescut „încurajator” până la 7,0 miliarde lei, comparativ cu 6,7 miliarde lei, la sfârşitul anului 2014.

Portofoliul de credite performante pentru companii este de aproximativ 11,5 miliarde lei, „în contextul unui volum din ce în ce mai ridicat de credite noi aprobate, susţinute de un flux solid de afaceri noi de o calitate mai bună, în special pe segmentele de descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea lanţului de aprovizionare”.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 20,8%, la 510,5 milioane lei (114.7 milioane euro), de la 644,4 milioane lei (143,1 milioane euro) în Trimestrul 1 2014, „considerând rezolvarea accelerată a portofoliului de credite problematice, eforturile de a avea preţuri competitive pe piaţă, într-un context de continuă rebalansare a noilor volume de credite retail către producţia de credite garantate şi un mediu dominat de o rată mai mică a dobânzii.”

Veniturile nete din comisioane au scăzut cu 4,7%, la 167,6 milioane lei (37,7 milioane euro), de la 175,9 milioane lei (39,1 milioane euro) în Trimestrul 1 2014, „pe seama comisioanelor mai mici din administrarea creditelor şi conturilor curente”.

Rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 29,8%, la 61,9 milioane lei (13,9 milioane euro), de la 88,3 milioane lei (19,6 milioane euro) în Trimestrul 1 2014, „datorită activităţii mai reduse de tranzacţionare”.

Capitalizarea băncii „a rămas excepţional de puternică pentru a susţine buna creştere a afacerii. Raportul de solvabilitate al BCR era în februarie 2015 (banca) de 19,7%, în timp ce capitalul de Rang 1 + 2 (grup) se ridica foarte solid la 6,2 miliarde RON în decembrie 2014”.

Oficialii BCR consideră că rezultatele din primul trimestru al anului 2015 subliniază faptul că redresarea băncii „a luat un avânt puternic. Ieşim dintr-o perioadă dificilă”.

„Avem satisfacţia de a fi reuşit în mod constant să facem ceea ce trebuie, pe parcursul acestei perioade de transformare. Pe măsură ce reuşim să atingem obiectivele de eficientizare a costurilor şi eliminare a riscurilor, dedicăm din ce în ce mai multe resurse consolidării reţelei comerciale şi relaţiilor noastre cu clienţii, susţinute de transparenţă, stabilitate şi simplitate a serviciilor”, se spune în raportul BCR.

BCR are o reţea de 509 unităţi retail amplasate în majoritatea oraşelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România, ca şi prin cele 21 de centre de business şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor.

Grupul BCR avea în martie 2015 un număr de 7.079 de salariaţi proprii.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...