BCR pierde încă o dată la Tribunalul Vrancea. Calea de atac excepţională, respinsă

După ce a pierdut şi pe fond şi în recurs în procesul intentat de un client care cerea o dobândă mult mai mică la credit, BCR pierde încă o dată la Tribunalul Focşani. Contestaţia în anulare, o cale de atac excepţională, a fost respinsă de către instanţa vrânceană.
Mihai Banita - joi, 13 sept. 2012, 21:00
BCR pierde încă o dată la Tribunalul Vrancea. Calea de atac excepţională, respinsă

T.T. din Focşani a fost primul român care a obţinut în instanţă o sentinţă definitivă împotriva BCR prin care i s-a stabilit ca dobânda să se calculeze în funcţie de Euribor + marja de 1,5 puncte procentuale din contract. Acesta a luat un credit pentru nevoi personale cu ipotecă de 22.000 de euro la sfârşitul anului 2007.

În contract se stipula că banca va calcula rata de dobândă în funcţie de o dobândă de referinţă variabilă care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă 1,5 puncte procentuale. Aşa că, după ce timp de un an clientul a avut o dobândă introductorie fixă de 6,95%, din cel de-al doilea an banca a ridicat dobânda la peste 10,4%.

După apariţia OUG 50/2010, care obliga băncile să calculeze dobânzile variabile după indicatori verificabili şi transparenţi (Robor/Euribor/Libor) la care să se adauge o marjă fixă, BCR, ca şi alte bănci, a făcut o operaţiune de aritmetică prin care a extras o marjă fixă nouă prin scăderea Euribor din dobânda curentă. Astfel, T.T. S-a trezit că are de plătit o marjă 9,26 pp peste Euribor la şase luni.

Acesta a refuzat să semneze actul adiţional, a reclamat banca la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care a şi amendat instituţia de credit, apoi a chemat-o în instanţă la Judecătoria Focşani. Instanţa a dispus ca dobânda variabilă să se formeze din Euribor (nu se precizează la ce scadenţă) şi marja fixă iniţială de 1,5%. În acest moment, dacă presupunem că indicatorul Euribor cel de 3 sau 6 luni, cele mai utilizate în sistemul bancar, atuni dobânda ar trebui să fie 1,8-2%, în condiţiile în care dobânzile de pe piaţa interbancară europeană sunt la noi minime. De asemenea, s-a dispus şi modificarea comisionului de administrare a creditului, în sensul ca acesta să se aplice la soldul curent şi nu la cel iniţial.

Tribunalul Vrancea a respins recursul la începutul acestui an, astfel că sentinţa a rămas una irevocabilă.

Purtătorii de cuvânt ai BCR declarau atunci că „soluţia instanţei din Focşani sfidează logica economică şi ignoră o serie întreaga de soluţii irevocabile pronuntaţe deja de instanţele de judecată, inclusiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au reţinut corectitudinea argumentelor aduse de către BCR în apărarea sa”.

Deşi Tribunalul a respins irevocabil recursul BCR, banca nu a vrut să pună decizia în aplicare şi a făcut contestaţie în anulare la decizia anterioară.

Printre altele, instanţa de recurs era acuzată că a făcut greşeli materiale: cererea de chemare în judecată a fost neîntemeiată, instanţa a confundat dobânda de referinţă a BCR cu indicele Euribor, şi că uzanţele invocate în recurs nu există. La fel ca în procesul de recurs, banca a fost apărată de avocaţii de la Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen.

Pe 11 septembrie, Tribunalul Vrancea a decis să respingă acţiunea BCR ca neîntemeiată, soluţie irevocabilă, publicată pe portalul instanţelor de judecată din România.

Contactat de ECONOMICA.NET, Cornel Cojocaru, purtătorul de cuvât al băncii a declarat:

„Banca s-a conformat deciziei instanţei şi a pus în aplicare sentinţa. Cu toate acestea, considerăm că instanţa a greşit când a interpretat dobânda de referinţă variabilă ca fiind Euribor plus o marjă”, a declarat reprezentantul BCR şi a adăugat că decizia instanţei a fost pusă în aplicare de dinainte ca aceasta să se pronunţe în privinţa contestaţiei în anulare.

Acesta nu este singurul proces în care clienţi ai BCR au obţinut în instanţă irevocabil calcularea dobânzii în funcţie de Euribor, în locul dobânzii interne a băncii. ECONOMICA.NET a scris pe larg despre procesele BCR cu clienţii în cadrul campaniei Români vs. bănci.

Nu avem însă cunoştinţă de alte cazuri în care banca să fi aplicat aceste decizii ale instanţelor.

Mai mult, un client al băncii din Oradea, care a a obţinut definitiv în instanţă ca dobânda să îi fie calculată în funcţie de Euribor plus marja de 1,2 pp din contract, a fost dat în judecată de bancă pentru că refuză să semneze un act adiţional în care să fie de acord cu o altă marjă, de 4,4 pp.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...