1EUR = 4.8341 RON | Bucureşti 33 º

Români vs. bănci

BCR pierde irevocabil primul proces cu un client. Dobânda: EURIBOR plus 1,5%, pe viaţă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate unui client din Târgu Mureş care a dat banca în judecată şi a mers până la capăt.

10 apr, 2012 | ECONOMICA.net
(update 10 apr, 2012 18:04) BCR: Nu este un caz închis. Banca a acţionat corect!
Banca Comercială Română (BCR) a câştigat toate cele patru procesele de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi consideră că a acţionat corect şi în acest caz, a transmis BCR, ca reacţie la articolele apărute în presă referitoare la primul proces pierdut cu un client.


"Nu comentăm pe acest dosar, deoarece nu îl considerăm un caz închis. Apreciem că banca a acţionat corect şi ne vom apăra poziţia în continuare. Până în prezent am avut câştig de cauza în toate celelalte patru cazuri privind protecţia consumatorului judecate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a declarat Cornel Cojocaru, director executiv în cadrul BCR.
 

Instanţa supremă a decis ca banca să impună, pe toată durata derulării contractului de credit, o marjă fixă de doar 1,5 puncte procentuale peste Euribor. Câştigător este o clientă din Ardeal.

Femeia a atacat cu recurs o decizie a Curţii de Apel Târgu Mureş, din 6 octombrie 2011. Iată cum sună decizia Înaltei Curţi: “(…) admite în tot acţiunea şi obligă pârâta să încheie actele adiţionale şi în conformitate cu dispoziţiile art 37 lit. a din OUG nr.50/2010, nemodificată, în sensul că dobânda este formată din EURIBOR la care se adaugă 1,5 PP marjă fixă, pe toată durata derulării contractului. Irevocabilă.”

Avocatul Gheorghe Piperea, care a reprezentat mai mulţi clienţi ai băncilor în procese colective, spune că decizia Înaltei Curţi desfiinţează practic dobânda de referinţă variabilă internă a BCR, pe baza căreia banca modifica dobânda suportată de clienţi. Iată ce a scris Piperea pe pagina sa de facebook:

“Înalta Curte de Casaţie şi Justitie a stabilit irevocabil că DRV-ul din contractul tip BCR este clauză abuzivă! BCR este obligată sa modifice contractul şi să inlocuiască această DRV cu EURIBOR, la care se va adăuga marja de 1,5%, pe toată durata contractului! Este exact soluţia din dosarul Toca de la Focşani! Repet, soluţia este irevocabila! Din acest moment putem spune că şi DRV intră ăn istorie, asa cum am putut spune despre comisionul de risc vbr (aplicat de Volksbank) că a intrat în istorie”.

 Potrivit avocatului care a asistat-o pe femeie, Alexandru Şeulean, membru al Baroului Târgu Mureş, este vorba despre două credite de consum garantate cu ipotecă, Maxicredit, contractate în 2007 cu o valoare “destul de mare”. Creditul avea o dobândă fixă pe o perioadă de un an, care devenea apoi variabilă: 1,5 puncte procentuale plus dobânda internă a băncii, care se afişa la sediile BCR.

 După apariţia OUG 50/2010, clientul a cerut un act adiţional la contractul de credit prin care a solicitat ca dobânda să se calculeze după formula EURIBOR plus 1,5% marjă. Clientul şi banca au ajuns la tribunal şi, în primă instanţă Tribunalul a dat câştig băncii, Ulterior, la recurs, Curtea de Apel a respins solicitarea clientului referitoare la calculul dobânzii, acceptând doar eliminarea din contract a comisionului de rambursare anticipată, un alt lucru cerut de client. S-a ajuns la Înalta Curte, unde clientul băncii a câştigat, instanţa supremă forţând BCR să aplice, pe toată durata contractului, o dobândă formată din EURIBOR plus 1,5% marjă.

“Această sentinţă poate fi folosită ca practică judiciară de alte instanţe” ne-a declarat avocatul Alexandru Şeulean, precizând totuşi că ea nu este obligatorie.

Citeşte mai mult despre procesele pierdute de bănci în secţiunea Români vs. bănci

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO