BCR râmâne pe pierdere. Provizioanele au depăşit în primele 9 luni nivelul din tot anul trecut

BCR a constituit în primele nouă luni provizioane record de 2,63 miliarde lei, cu un miliarde de lei peste cele din perioada similară din 2011, ceea ce a menţinut banca pe pierdere, cu 762 milioane lei la finele lui septembrie, în ciuda unui profit operaţional în linie cu rezultatul de anul trecut.
Economica.net - mar, 30 oct. 2012, 07:03
BCR râmâne pe pierdere. Provizioanele au depăşit în primele 9 luni nivelul din tot anul trecut

Provizioanele aferente riscului de credit au crescut în trimestrul al treilea la 875 milioane lei, faţă de 826 milioane lei în trimestrul precedent, dar sub recordul de 933 milioane lei din primele trei luni, ceea ce a dus în perioada iulie -septembrie la o pierdere netă după plata intereselor minoritare de 214 milioane lei.

În acelaşi timp, provizioanele au totalizat 2,63 miliarde lei, cu un miliard de lei mai mult decât nivelul din septembrie 2011 şi cu jumătate de miliard de lei peste totalul provizioanelor constituite pe întreg anul trecut.

Rezultatul operaţional din trimestrul al treilea, de 618,3 milioane lei, a crescut cu 3,8% comparativ cu profitul obţinut în trimestrul anterior, de 595,5 milioane lei, în condiţiile în care venitul operaţional (995.8 milioane lei) a crescut cu 1,2% în comparaţie trimestrială (983,9 milioane lei în trimestrul II al anului 2012), iar cheltuielile de exploatare au scăzut de la 388,4 milioane lei la 377,5 milioane lei.

Grupul BCR livrează primul său trimestru în care performanţa operaţională s-a îmbunătăţit. Această realizare prezintă şi subliniază angajamentul nostru de a readuce pe profit Grupul BCR în următorii ani. Pe lângă de îmbunătăţirea bazei noastre de costuri, Grupul BCR se va concentra pe urmărirea sistematică a îmbunătăţirii capacitaţilor noastre comerciale, a excelenţei operaţionale şi a calităţii activelor. Aceste măsuri dedicate vor livra rezultate durabile„, a declarat Tomas Spurny, CEO Banca Comerciala Romana, citat într-un comunicat transmis marţi de bancă.

BCR a generat un rezultat operaţional de 1.82 miliarde lei (411,6 milioane euro),în primele nouă luni, în uşor declin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent (-3,5%), de la 1.88 miliarde lei (449.1 milioane euro) la sfârşitul lunii septembrie 2011. Această evoluţie s-a datorat în special reducerii costurilor şi rezultatului net din tranzacţionare îmbunătăţit, la care se adaugă o creştere a venitului net din comisioane, acestea acoperind în mare măsură diminuarea venitului net din dobânzi.

Venitul operaţional a scăzut cu 4,5% comparativ cu perioada similară din 2011, ajungând la 3 milliarde lei (679,0 milioane euro) de la 3,15 miliarde lei (749,1 milioane euro), anul trecut.

Sursa principală a descreşterii o reprezintă cererea scăzută de credite de consum, formarea continuă de credite neperformante şi presiunea concurenţială asupra marjelor, acestea afectând venitul net din dobânzi (2.139,2 milioane lei, în scădere cu 10,2%, comparativ cu anul precedent). Venitul net din comisioane a crescut in comparaţie anuală (+7,1%) până la 476,4 milioane lei (107.5 milioane euro) la finele lunii Septembrie 2012, de la 444,8 milioane lei (105,7 milioane euro) în primele nouă luni ale anului 2011„, se arată în comunicat.

Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 21,6% sau 69,9 milioane lei în comparaţie anuală, adăugând 393,0 milioane lei (88.7 milioane euro) la veniturile din primele nouă luni ale anului 2012), generat în special de câştigurile din tranzacţiile valutare. BCR se menţine lider pe piaţa românească de titluri şi obligaţiuni.

Reflectând măsurile cuprinzătoare de optimizare, cheltuielile operaţionale au fost reduse cu 6,1% in comparaţie anuală, ajungând la 1,18 miliarde lei(267,4 milioane euro) de la 1,26 miliarde lei la finele lunii septembrie 2011„, se mai spune în comunicatul băncii.

Cheltuielile de personal au coborât în primele nouă luni cu 5%, de la 616 milioane lei la 586 milioane lei.

În trimestrul al treilea al anului 2012, BCR şi-a menţinut poziţia de lider pe piaţa bancară locală, cu o cotă de piaţă de circa 20% după active, în pofida unui uşor declin al volumului activelor grupului BCR cu 0,5% (sau 375,4 milioane lei) faţă de începutul anului până la 76,37 miliarde lei (16,82 miliarde euro).

Volumul agregat al creditelor acordare clienţilor (înainte de provizioane, IFRS) a crescut cu 3,1% faţă de începutul anului, până la valoarea de 55,04 miliarde lei (12,12 miliarde euro) de la 53,37 miliarde lei (12,34 miliarde euro) la finele anului 2011, în special datorită creditării retail.

BCR şi-a menţinut poziţia de lider de piaţă pe segmentul de creditare cu o cotă de piaţă de peste 21% la finele lunii septembrie 2012, şi şi-a consolidat poziţia de lider în creditarea imobiliară retail în euro cu o cotă de piaţă de aproape 30% (+1,1 pp de la începutul anului).

„Pe segmentul de creditare retail cererea de credite de consum a rămas modestă, alături de un declin al cererii de credite pentru microîntreprinderi. Pe segmentul creditelor garantate, tendinţa pieţei este încă orientată în cea mai mare parte către împrumuturile acordate prin programul ”Prima Casă 4” (PC4), BCR fiind liderul celei de a patra etape precum şi al programului în ansamblu”, se precizează în comunicat.

BCR rămâne numărul 1 pe piaţa depozitelor primare (19,2 % cotă de piaţă) atât în lei cât şi în valută. Sumele datorate clienţilor s-au menţinut relativ stabile la 39,10 miliarde lei (8,61 miliarde euro) la finele lunii septembrie 2012 (-1,4% faţă de finele anului 2011).

„Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, banca bucurându-se totodată de un puternic sprijin din partea băncii-mamă”, se mai spune în comunicat.

BCR este de asemenea lider pe segmentul finanţărilor cu fonduri UE, deţinând în prezent o cotă de piaţă de peste 40% din proiectele aprobate însumând peste 3,3 miliarde euro, adresate investitorilor privaţi şi autorităţilor locale

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Universitatea din București cumpără imobilul din strada Pitar Moş, care găzduiește Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, cu 6,45 milioane de euro
Universitatea din București cumpără imobilul din strada Pitar Moş, care găzduiește Facultatea de Limbi şi Literaturi ...
Universitatea din București a cumpărat cu 6,45 milioane de euro imobilul din strada Pitar Moș nr. 7-13, care găzduiește ...
BCR emite o nouă emisiune de obligațiuni în lei cu o valoare totală de 600 de milioane de lei, ajungând la o valoare de 2,7 miliarde de lei în ultimii doi ani
BCR emite o nouă emisiune de obligațiuni în lei cu o valoare totală de 600 de milioane de lei, ajungând la o valoare ...
Banca Comercială Română (BCR) a emis cu succes o nouă emisiune de obligațiuni în lei din România, în valoare de 600 ...
Uber ajunge în 15 oraşe din România. Aplicaţia se lansează astăzi în Bacău şi Buzău
Uber ajunge în 15 oraşe din România. Aplicaţia se lansează astăzi în Bacău şi Buzău
Începând cu această săptămână, serviciile Uber sunt disponibile în Buzău și Bacău. Aplicația este lansată în ...