BCR creşte comisionul de retragere de la bancomat şi pe cel de administrare a contului

După ce anul trecut BCR a introdus noile pachete de cont curent la costuri de administrare mai mari decât cele anterioare, banca extinde aceeaşi politică de preţuri şi la clienţii existenţi. Pentru cea mai ieftină opţiune de pachet, comisionul de administrare creşte de la 3,5 la 4,5 lei, iar retragerile de numerar de la bancomat şi ghişee sunt mai scumpe.
Mihai Banita - mie, 13 mart. 2013, 15:47
BCR creşte comisionul de retragere de la bancomat şi pe cel de administrare a contului

BCR, cea mai mare bancă din sistem, şi-a notificat clienţii că va schimba sistemul de comisioane începând cu 27 aprilie. Cei care nu sunt mulţumiţi de noua structură de costuri sunt invitaţi să denunţe gratuit contractul cu BCR până pe 26 aprilie.

Ce se se schimbă

Comisionul de administrare pentru pachetul de bază de cont curent (ClasiCont) creşte de la 3,5 la 4,5 lei/lună. Pentru cei care au devenit clienţi BCR după octombrie 2012, comisionul de administrare era deja de 4,5 lei/lună, iar din 27 aprilie această măsură se va aplica tuturor clienţilor.

Comisionul de retragere numerar de la ATM BCR şi ale grupului Erste creşte de la 0,2% din suma retrasă, minimum 0,2 lei la 0,25% din suma retrasă, minimum 0,5 lei pentru cardurile de debit Maestro şi Visa. Practic, pentru orice retragere mai mică sau echivalentă cu 200 de lei, clientul va plăti un comision de 50 de bani (faţă de un prag de 100 de lei până la care se aplica suma fixă de 20 de bani până acum), astfel că retragerile mici şi dese aduc mai mulţi bani băncii şi lasă mai puţin clienţilor. De reţinut că plăţile cu cardul nu poartă niciun comision pentru deţinător.

Acelaşi comision de 0,25%, min, 0,5 lei, se va aplica şi pentru cardurile Zâmbet BCR, faţă de cel de 1 leu pentru fiecare operaţiune de retragere, aşa cum se taxează în prezent (pentru acest tip de card se ieftineşte şi interogarea soldului de la 0,5 lei la 0,2 lei/operaţiune)

De asemenea, retragerile de la ghişeu sunt mai scumpe, comisionul creşte de la 0,4%, min. 6 lei, la 0,6%, min. 8 lei.

Comisionul pentru încasări electronice intrabancare (BCR – BCR) în valoare de 0,5 lei/operaţiune este eliminat, însă va creşte comisionul pentru plăţi interbancare de la minimum 2 lei, cât este acum, la 4 lei – valoare aplicabilă indiferent de suma transferată.

Comisionul pentru plăţile intrabancare în lei între conturile proprii ale clientului creşte de la 3 lei la 4 lei pentru operaţiunile la ghişeu şi de la 1,5 la 2 lei pentru cele prin serviciul Alo 24 Banking BCR.

Pentru plăţile intrabancare în lei (alte conturi) comisionul creşte la nivelul de 4 lei/operaţiune, indiferent de sumă, pentru plăţile efectuate la ghişeul băncii (de la min. 3 lei la max. 9 lei), 3 lei pentru plăţile efectuate prin Alo 24 Banking BCR (de la 1,5 lei), 2 lei pentru plăţile efectuate prin Click 24 Banking BCR (de la 1 leu). În continuare, plăţile efectuate prin serviciul Tranzacţii Mobile costă 1 leu/operaţiune.

Pentru plăţile interbancare în lei, comisionul creşte la nivelul de 6 lei/operaţiune, indiferent de sumă, pentru plăţile efectuate la ghişeul băncii (de la min. 4 lei, max 10 lei), 4 lei pentru plăţile efectuate prin Alo 24 Banking BCR (de la 3 lei), 3 lei pentru plăţile efectuate prin Click 24 Banking BCR (de la 2 lei), şi scade comisionul pentru tranzacţiile mobile de la 3 lei la 1 leu.

Comisionul pentru plăţi interbancare în valută (în afara sistemului BCR) prin Click 24 Banking BCR, noua valoare va fi 0,1%, minim 10 euro, maxim 500 euro, faţă de 0,05%, min. 7,5 euro, max. 250 de euro.

Comisionul pentru depunere de numerar în lei în conturile altor clienţi la ghişeele băncii va fi de 4 lei/operaţiune, indiferent de tranşă.

Comisionul pentru plăţi prin Standing Order intrabancare (BCR – BCR) creşte de la 1 leu la 2 lei/operaţiune, şi este introdus comisionul pentru plăţi în valută prin Standing Order în valoare de 1 euro/operaţiune.

BCR a introdus şi „comisionul pentru furnizarea documentaţiei pentru poprirea instituită pe cont comunicată băncii de un organ de executare (judecătoresc/fiscal), la nivelul de 25 lei/solicitare”. Practic, la o poprire a contului deschis la BCR, banca te taxează cu 25 de lei pentru efortul depus.

BCR elimină următoarele comisioane aferente cardurilor de debit:
• Comision refacere PIN la cerere (în prezent, în valoare de 2 lei, dacă prin Contract nu s-a stabilit
altfel).
• Comision reînnoire card Visa Clasic în lei expirat (în prezent în valoare de 10 lei).
• Comision eliberare numerar în regim de urgenţă, serviciu oferit exclusiv posesorilor de card MasterCard Gold, EPB Visa Platinum şi EPB Visa Infinite.
• Comision înlocuire card în regim de urgenţă

De asemenea BCR va elimina comisionul de administrare cont curent inactiv în valoare de 10 lei/lună (sau echivalent valută). Pe perioada cât contul este inactiv, banca nu va percepe comision de administrare. Va fi eliminat şi comisionul de închidere cont curent la iniţiativa băncii, în valoare de 10 lei sau echivalent valută, precum şi pe cel de închidere cont curent din iniţiativa clientului în primele 12 luni de la deschidere, în valoare de 50 lei.

Pentru a se asigura că există bani în cont pentru a-şi încasa comisioanele, BCR va bloca o sumă de 5 lei – care poate fi retrasă de client la închiderea contului, în cazul în care nu există comisioane neplătite.

Cei care au convenţii cu BCR încheiate prin angajatori vor beneficia în continuare de reduceri – dacă acestea există.

„Şi pentru că toate poveştile se termină cu bine… Menţionăm că vor beneficia în continuare de aceleaşi reduceri aplicabile noilor valori ale comisioanelor, astfel cum au fost modificate prin prezentul document:
– angajaţii companiilor care încasează salariile la BCR, în baza unor contracte încheiate cu angajatorul în care se prevăd anumite reduceri la comisioane;
– clienţii beneficiari ai unor pachete de cont curent BCR;
– pensionarii care încasează pensia la BCR.”, se arată în scrisoarea BCR.

Recent, BCR a pus comision şi pentru plata facturilor la ghişeu (4 lei pentru clienţi şi 8 lei pentru cei care nu sunt clienţi BCR) şi oferă gratuitate doar pentru plăţile prin automatele bancare.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...