BCR vrea să cesioneze creanţa de 378 mil. lei aferentă proiectului Silver Mountain din Poiana Braşov

BCR a anunţat că doreşte să cesioneze o creanţă de 378 milioane lei rezultată din finanţarea proiectului Silver Mountain, dezvoltat de familia Fischer prin INR Management Real Estate, companie pentru care banca a cerut insolvenţa şi care a fost preluată recent de un fond de investiţii din Asia.
Economica.net - mar, 20 aug. 2013, 12:08
BCR vrea să cesioneze creanţa de 378 mil. lei aferentă proiectului Silver Mountain din Poiana Braşov

„Fac obiectul acestui anunţ drepturile de creanţă izvorând din: a) contractul de credit din data de 5 august 2009 încheiat între BCR, în calitate de creditor şi INR în calitate de împrumutat; şi b) contractul de credit din data de 10 octombrie 2011 încheiat între BCR, în calitate de creditor şi INR în calitate de împrumutat, împreună cu garanţiile aferente denumite în continuare „Creanţele”. Valoare totală cumulată a Creanţelor este de 378.533.313,01 RON”, se arată în anunţul publicat marţi de bancă.

Participarea la procedura de vânzare se va face exclusiv pe baza invitaţiilor primite din partea BCR. Până la dat de 6 septembrie, persoanele sau companiile interesate vor trimite la bancă intenţia de participare, în care vor face o scurtă descriere a activităţii, vor confirma că sunt gata să oferteze întreaga creanţţă şi că îndeplinesc mai multe condiţii solicitate de bancă.

BCR doreşte ca participanţii să aibă achitate toate obligaţiile de plată a taxelor, impozitelor şi contribuţiilor către bugetul de stat, să nu fie „înregistrate cu fapte sancţionate de legea penală sau acte normative care privesc disciplina financiară”, şi să nu fie în insolvenţă sau incapacitate de pltă.

De asemenea, banca restricţionează accesul persoanelor sau firmelor care reprezintă debitorul sau care deţin orice participaţie directă sau indirectă la capitalul social al debitorului sau societăţii-mamă. Accesul este prohibitiv şi pentru persoanele în care societatea mamă deţine participaţii directe sau indirecte, precum şi administratorilor, reprezentanţiilor sau altor persoane care ar avea legaturi cu societăţile menţionate.

În urmă cu o lună, Ziarul Financiar a anunţat că grupul financiar UNI-ASIA Holdings, cu sediul central în Hong Kong, a preluat la sfârşitul lunii mai proiectul imobiliar Silver Mountain din Poiana Braşov, dezvoltat prin intermediul firmei INR Management Real Estate de omul de afaceri Dan Fischer, decedat în vara anului trecut.

UNI-ASIA a preluat integral proiectul de la familia omului de afaceri şi intenţionează să repoziţioneze dezvoltarea care cuprinde în prezent 200 de apartamente de lux şi prevedea ridicarea altor 1.000 de locuinţe, precum şi a unui hotel cu aproape 200 de camere.

Investitorii consideră că nu mai este în prezent piaţă pentru astfel de locuinţe şi ar dori să construiască un hotel cu 800 de camere în jurul căruia să fie amenajat un teren de golf (care era prevăzut şi în planul iniţial), precum şi alte facilităţi recreaţionale.

Pentru realizarea acestei investiţii, reprezentanţii UNI-ASIA declarau atunci că încearcă să convingă banca finanţatoare BCR să accepte o „ajustare” a contractului de credit semnat în 2009 prin care firma lui Dan Fischer a accesat un credit de 68,7 mil. euro şi 21 de milioane de lei.

În anunţul publicat marţi, BCR a introdus o serie de clauze derogatorii.

Astfel, banca îşi rezervă la libera apreciere dreptul de a selecta părţile cu care să iniţieze negocierile, precum şi de a modifica, suspenda, înceta sau anula în orice moment procedura de vânzare a creanţelor, regulile de selecţie sau orice alţi termeni.

„Banca sau oricare dintre directorii, funcţionarii, angajaţii sau oricare alţi reprezentanţi sau consilieri ai acesteia nu răspund pentru exactitatea şi caracterul complet al oricăror informaţii oferite, indiferent de modul în care acestea au fost puse la dispoziţie şi nu există nicio obligaţie de a actualiza aceste informaţii la niciun moment”, se precizează în anunţ.

Banca va fi exonerată de orice răspundere privind eventualele costuri sau cheltuieli legate de evaluarea creanţelor realizată de participanţi sau cu analiza informaţiilor privind INR, indiferent de modul în care acestea au fost puse la dispoiziţie.

BCR menţionează că anunţul nu reprezintă o ofertă de vânzare a creanţelor şi nici un anagajament din partea băncii de a efectua vreo tranzacţie legată de aceste creanţe.

Banca arată că depus o cerere privind deschiderea procedurii de insolvenţă la INR Management Real Estate, pe rolul instanţei existând o astfel de solicitare chiar din partea debitorului.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...