BEC a stabilit operaţiunile ce vor fi efectuate de birourile electorale între 27-30 iulie

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor prelua vineri materialele necesare pentru referendumul de demitere a preşedintelui.
Economica.net - lun, 23 iul. 2012, 20:17
BEC a stabilit operaţiunile ce vor fi efectuate de birourile electorale între 27-30 iulie

Potrivit unei circulare a BEC referitoare la operaţiuni care urmează a fi efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare între 27 şi 30 iulie, vor fi preluate buletinele de vot, ştampilele cu menţiunea ”VOTAT 2012 RDPR”, ştampila de control a secţiei de votare, două exemplare ale copiei de pe lista electorală permanentă, formularele listelor electorale suplimentare, formularele proceselor-verbale privind rezultatele referendumului, timbrele autocolante, tuşiere şi papetărie.

La preluarea materialelor, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va verifica numărul buletinelor de vot prin desfacerea pachetelor şi numărarea buletinelor de vot.

După verificarea existenţei materialelor, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sigilează sacii în care se află acestea, cu o bandă de hârtie pe care a aplicat în prealabil ştampila de control a secţiei de votare, şi asigură depozitarea acestora, sub pază, până sâmbătă, în spaţiul pus la dispoziţie de primar.

Conform BEC, sâmbătă, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare preiau materialele necesare votării din spaţiile puse la dispoziţie de primar şi se deplasează până la ora 18,00 la sediul secţiei de votare, însoţiţi de pază.

Preşedintele biroului electoral dispune aşezarea posturilor de pază în jurul localului de vot şi dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală din şi de pe sediul secţiei de votare.

Tot în acea zi, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, împreună cu ceilalţi membri prezenţi în local, asigură desigilarea sacilor în care se află materialele necesare votării şi verificarea acestora, inclusiv a numărului de buletine de vot.

Între orele 18,00-20,00, birourile electorale ale secţiilor de votare primesc cererile de votare prin intermediul urnei speciale şi tabelele centralizatoare întocmite de conducerile instituţiilor sanitare şi de ocrotire socială.

Înainte de plecare, preşedintele biroului electoral asigură sigilarea ferestrelor şi uşilor localului de vot cu benzi de hârtie pe care a aplicat în prealabil ştampila de control a secţiei de votare şi care au fost semnate de el şi de ceilalţi membri prezenţi.

BEC informează că părăsirea localului de vot cu ştampila de control a secţiei de votare, cu buletine de vot, ştampile cu menţiunea ”VOTAT 2012 RDPR” sau cu listele electorale este interzisă. În preziua votării nu se va aplica ştampila de control a secţiei de votare pe verso-ul buletinelor de vot.

În ziua referendumului, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi ceilalţi membri vor fi prezenţi la sediul secţiei de votare cu o oră înainte de ora începerii votării pentru a verifica urnele, cabinele, listele electorale, buletinele de vot şi ştampilele. Aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare pe ultima pagină a buletinelor de vot se face pe tranşe de câte 100, pe parcursul întregii zile de votare, în funcţie de afluxul alegătorilor la secţia de votare.

Persoanele acreditate au dreptul să asiste la toate operaţiunile din ziua votării, inclusiv la numărarea voturilor şi la întocmirea proceselor-verbale privind rezultatele referendumului.

La încheierea votării, după închiderea sălii unde se votează, preşedintele, împreună cu ceilalţi membri ai biroului electoral, efectuează operaţiunile de numărare a buletinelor de vot şi de consemnare a rezultatului votării.

Printre altele, aceştia anulează buletinele de vot neîntrebuinţate, stabilesc numărul alegătorilor prezenţi la urne, prin însumarea semnăturilor înscrise pe copiile listelor electorale permanente existente în secţia de votare, respectiv pe listele electorale suplimentare, inclusiv cele folosite la votarea cu urna specială.

Totodată, urnele se desigilează una câte una, iar membrii biroului electoral al secţiei de votare numără buletinele de vot unul câte unul. Preşedintele citeşte cu voce tare opţiunea votată şi arată buletinul de vot celor prezenţi. Buletinele de vot se grupează pe opţiuni, se numără şi se leagă separat. Voturile nule şi voturile valabil exprimate pentru fiecare opţiune se consemnează în câte un tabel separat de câte un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedinte.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00....
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...