BEI împrumută cu 600 de milioane de euro compania E-Distribuzione, subsidiară a grupului Enel

E-Distribuzione și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat vineri la Roma un un acord de împrumut asociat obiectivelor de sustenabilitate, în valoare de 600 de milioane de euro, informează Enel prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - vin, 02 iul. 2021, 16:46
BEI împrumută cu 600 de milioane de euro compania E-Distribuzione, subsidiară a grupului Enel

“Această tranzacție reprezintă un pas important pentru BEI în evoluția sa spre a deveni «banca climatică » a UE”, a declarat Miguel Morgado, director al Băncii Europene de Investiții pentru operațiunile de finanțare în Italia, Malta, Croația, Slovenia și Balcanii de Vest.

“Din 2025, cel puțin jumătate dintre împrumuturile noastre va trebui să meargă spre activități cu un impact pozitiv asupra climei. Mai mult, din acest an, toate operațiunile BEI sunt aliniate obiectivelor Acordului de la Paris. Datorită sinergiei cu Enel, fundamentată de leadership-ul și expertiza sa în domeniul finanțării sustenabile, acest împrumut este pe deplin în conformitate cu obiectivele noastre de combatere a schimbărilor climatice. Această tranzacție joacă, de asemenea, rol major în susținerea redresării economice post-pandemice și în privința impactului asupra ocupării forței de muncă. Faptul că 70% din suma acordată prin acest împrumut va fi utilizată în sudul Italiei reiterează importanța cooperării dintre Enel și BEI”, a mai spus Morgado.

“În calitate de lider în finanțare sustenabilă și pionier în domeniul instrumentelor asociate sustenabilității, am semnat un acord istoric cu Banca Europeană de Investiții, care va influența cu siguranță viitorul dezvoltării și finanțelor publice”, a declarat Alberto De Paoli, CFO Enel.

“Evoluția finanțării sustenabile va determina creștere pe termen lung și o tranziție firească în Europa, prin accelerarea investițiilor aliniate Acordurillor de la Paris și Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite. Aceasta este o oportunitate fără precedent atât pentru instituțiile private, cât și pentru cele publice, de a mobiliza capital prin utilizarea instrumentelor asociate sustenabilității, lucru ce ne va susține în atingerea obiectivelor privind acțiunea climatică”, a precizat De Paoli.

BEI semnează pentru prima dată un acord de împrumut asociat sustenabilității și vizează atingerea obiectivului Enel de a reduce emisiile directe de gaze cu efect de seră (Scope 1), măsurat în grame de CO2 echivalent pe kWh, egal sau sub 148 gCO2eq / kWh până în 2023, contribuind astfel la Obiectivul Organizației Națiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă (ODD) 13 (Acțiune climatică).

În funcție de realizarea acestui obiectiv, acordul prevede un mecanism de creștere / descreștere care va declanșa o ajustare a marjei.

Acordul este în conformitate cu cadrul de finanțare asociat obiectivelor de sustenabilitate al Enel, actualizat în ianuarie 2021, care integrează sustenabilitatea în programul global de finanțare al grupului. Cadrul este aliniat Principiilor Obligațiunilor de Sustenabilitate (SLBP – Sustainability-Linked Bond Principles) ale Asociației Internaționale a Pieței de Capital (ICMA), precum și Principiilor Împrumuturilor de Sustenabilitate ale Loan Market Association (LMA), validate de furnizorul Vigeo Eiris.

Acordul consolidează parteneriatul dintre BEI și Enel și reiterează angajamentul celor două insitituții față de o Europă mai rezilientă și mai durabilă, prin operațiuni de finanțare sustenabilă.

Mai precis, componenta asociată sustenabilității a acordului reprezintă o evoluție semnificativă în sectorul financiar, în recunoașterea posibilității de a sprijini realizarea obiectivelor cheie, concrete și ambițioase de sustenabilitate, promovând în același timp o tranziție justă către o economie cu un nivel redus de carbon.

Acordul va sprijini lansarea investiției E-Distribuzione în proiectul „e-Grid” care vizează reînnoirea și dezvoltarea rețelei electrice, creșterea rezilienței acesteia în fața condițiilor climatice și actualizările tehnologice menite să îmbunătățească calitatea serviciilor de distribuție a energiei electrice. De asemenea, acest acord are menirea de a accelera tranziția energetică, pentru ca rețeaua electrică să poată prelua o pondere din ce în ce mai mare a producției de energie din surse regenerabile și să poată susține mobilitatea electrică, precum și o serie de servicii inovatoare pentru consumatori. În plus, va reduce expunerea la riscurile legate de schimbările climatice.

Enel este o companie energetică multinațională și un lider integrat pe piețele globale de electricitate și energie din surse regenerabile, precum și un operator important pe piața retail de gaze. Enel este cea mai mare companie de utilități din Europa după EBITDA din activități curente și activează în peste 30 de țări din lume, producând energie cu o capacitate instalată de circa 88 GW. Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri și, cu cei peste 74 de milioane de utilizatori finali, este cel mai important operator de rețea la nivel global1.
1 Operatorii publici nu sunt incluși

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia financiară a Uniunii Europene (UE) și este deținută direct de statele sale membre. BEI acordă împrumuturi pe termen lung pentru investiții care contribuie la obiectivele politicii UE. În 2020, BEI a acordat împrumuturi pentru proiecte italiene în valoare totală de aproape 10,9 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 52.000 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Urmează o perioadă cu noi restricții și creștere a numărului de noi cazuri de COVID-19, iar companiile aeriene low-cost ...