BEI, prima bancă multilaterală de dezvoltare care încurajează autorităţile să prezinte datele de mediu prin CDP

06 06. 2023
IBR-2361016 - © - H.-D. Falkenstein/imageBROKER
European Investment Bank, EIB, European quarter, Kirchberg-Plateau, Luxembourg City, Europe

În 2021, BEI a devenit prima astfel de instituţie care s-a alăturat CDP ca unul dintre cei peste 740 de semnatari de pe piaţa de capital care contribuie la promovarea transparenţei legate de mediu. Adâncind acest parteneriat, BEI încurajează oraşele, statele şi regiunile europene să dezvăluie părţilor interesate impactul asupra mediului prin CDP în 2023, scrie Agerpres.

Anul acesta, peste 2.800 de oraşe, state şi regiuni europene au fost invitate de CDP să-şi dezvăluie public impactul asupra mediului.

Aprobarea este în conformitate cu Foaia de parcurs a BEI pentru o bancă de mediu, care îşi propune să sprijine oraşele şi regiunile în ecologizarea urbanizării prin infrastructură şi clădiri mai inteligente. Transparenţa datelor este esenţială dacă BEI doreşte să susţină cu succes programele de investiţii care pun oraşele pe calea către o creştere a temperaturii cu maxim 1,5 grade Celsius şi reduc riscurile climatice pentru cetăţenii lor.

Oraşele şi administraţiile locale din Europa dezvoltă deja proiecte cuprinzătoare de infrastructură care oferă acţiunile climatice necesare pentru un viitor durabil, echitabil şi rezistent. Cu toate acestea, oraşele au nevoie de un acces mai mare la capital pentru a-şi duce proiectele mai departe. Anul trecut, 135 de oraşe din toată Europa au dezvăluit 527 de proiecte în valoare de 41 de miliarde de dolari, solicitând investiţii suplimentare de 17 miliarde de dolari.

În 2022, aproape 20.000 de organizaţii, inclusiv peste 1.100 de guverne subnaţionale din întreaga lume, şi-au raportat datele despre climă şi natură prin CDP.

CDP are un chestionar dedicat statelor şi regiunilor şi oferă oraşelor CDP-ICLEI Track, cea mai importantă platformă mondială de raportare a climei oraşelor. Pentru toate guvernele locale, CDP este un mecanism de progres şi responsabilitate pentru a lua măsuri urgente în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv stabilirea de obiective bazate pe ştiinţă.