BEI ne împrumută cu 250 milioane euro pentru un nou spital regional în Iași. Investițiile în sănătate vor continua

Banca Europeană pentru Investiții acordă un împrumut de 250 de milioane de euro, pe 27 de ani, pentru construirea spitalului regional de la Iași, care va deservi 3,2 milioane de oameni din nord-estul țării. Este cel mai mare sprijin acordat până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România.
Gabriela Ţinteanu - mar, 20 apr. 2021, 13:57
BEI ne împrumută cu 250 milioane euro pentru un nou spital regional în Iași. Investițiile în sănătate vor continua

Împrumutul va fi utilizat pentru construcţia unui nou spital cu 850 de paturi, care va oferi asistență medicală specializată pentru 3,2 milioane de oameni din nord-estul României. Primul spital din România care va beneficia de noua orientare a BEI către spitalele regionale, inclusiv de sprijin consultativ și financiar.

În următoarele luni, se așteaptă aprobarea și a altor investiții BEI în spitalele românești. “Spitalul Regional de Urgență din Iași nu va fi doar o clădire nouă, ci odată ce va fi pe deplin operațional, va permite sistemului de sănătate trecerea într-o nouă eră a furnizării de servicii medicale, depășind lacunele critice din sector și aducând o contribuție pe termen lung asupra sănătății populației. Sprijinul financiar, tehnic și consultativ acordat de Banca Europeană de Investiții va accelera furnizarea de servicii medicale mai bune, bazate pe cele mai bune practici în domeniu, și va oferi certitudinea că investițiile în sistemul de sănătate din România beneficiază de know-how-ul și experiența vastă a BEI, care susțin investițiile în spitale în toată Europa”, a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor din România și Guvernator al Băncii Europene de Investiții.

„Banca Europeană de Investiții are plăcerea de a semna cea mai mare finanțare a sa de până acum pentru investiții în spitalele din România. Împrumutul BEI pe termen lung, în valoare de 250 milioane EUR, la care se adaugă sprijinul consultativ și tehnic semnificativ, va susține construcția noului Spital Regional Iași și va asigura servicii de sănătate îmbunătățite, moderne și eficiente pentru milioane de oameni din nord-estul României. Noul obiectiv va facilita accesul pacienților la tratamente de specialitate și va aduce beneficii și educației medicale pentru generațiile viitoare de doctori”, a declarat Christian Kettel Thomsen, Vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, responsabil de operațiunile de creditare în România.

Acces mai bun la servicii medicale de calitate

Noul sprijin BEI va spori calitatea și eficiența tratamentelor medicale acute, secundare și terțiare din nord-estul României, folosind cea mai recentă tehnologie și know-how în domeniu. Noul spital va ajuta și sistemul public de sănătate să facă față mai bine  pandemiei de COVID-19 și să fie mai pregătit în cazul unor viitoare pandemii.

Construcția cu 850 de paturi va înlocui actualul Spital Județean de Urgențe Sfântul Spiridon, vechi de 260 de ani, și va îmbunătăți activitatea de predare și cercetare de la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore Popa din Iași.  Noul spital cu șapte etaje va oferi atât servicii spitalicești, cât și asistență medicală ambulatorie, estimându-se a fi operațional în 2027.

Primul spital românesc care va beneficia de noua inițiativă consultativă și financiară a BEI

BEI evaluează în prezent o posibilă finanțare a altor două spitale regionale din România, în Cluj și Craiova.

Toate cele trei proiecte au beneficiat de un amplu proces de asistență consultativă și tehnică oferit de experți din cadrul BEI și de consultanți externi în contextul programelor cu finanțare UE, inclusiv Platforma europeană de consiliere în materie de investiții, JASPERS și PASSA. Sprijinul consultativ a inclus elaborarea de studii de fezabilitate, sfaturi privind implementarea proiectelor și utilizarea optimă a fondurilor UE.

Anul trecut, Grupul BEI a acordat finanțări noi în valoare de peste 809 milioane EUR pentru a sprijini investițiile în învățământul superior, distribuția apei, eficiența energetică și investiții din sectorul privat din toată România.

Citeşte şi:

Spitalul regional din Iaşi, noi promisiuni de la Guvern: va avea 850 de paturi, 19 săli de operaţie şi se face în patru ani

 

 

Te-ar mai putea interesa și
PNRR poate ajuta echilibrarea bugetului public către un deficit în jur de 3% din PIB în 2024 – raport
PNRR poate ajuta echilibrarea bugetului public către un deficit în jur de 3% din PIB în 2024 – raport
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) poate ajuta echilibrarea bugetului public către un deficit în jur de 3% din PIB în 2024, prin susţinerea cererii şi ofertei interne,......
Toţi inculpaţii din dosarul falimentării Astra Asigurări, achitaţi de Instanţa supremă
Toţi inculpaţii din dosarul falimentării Astra Asigurări, achitaţi de Instanţa supremă
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus miercuri achitarea tuturor inculpaţilor din dosarul falimentării companiei ...
Ministrul Sănătăţii: Pentru spaţiile deschise şi neaglomerate, renunţarea la mască de la 1 august este fezabilă
Ministrul Sănătăţii: Pentru spaţiile deschise şi neaglomerate, renunţarea la mască de la 1 august este fezabilă
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, consideră că renunţarea la purtarea măştii de protecţie este fezabilă de ...
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 06.05.2021
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 06.05.2021
Leul începe ziua la valori apropiate de cele anunţate ieri de Banca Naţională la cursul de referinţă.