Belarus a inaugurat centrala nucleară de la Astraveț, în ciuda opoziției categorice a vecinilor săi

Economica.net
07 11. 2020
aleksandr_lukasenko_65064900_23872700

Construită de compania rusă de stat Rosatom şi finanţată de Moscova printr-un împrumut de 10 miliarde de dolari, centrala se află în apropiere de oraşul Astraveţ, în regiunea de vest Hrodno, şi doar la 50 km distanţă de Vilnius, motiv pentru care Lituania s-a opus vehement ridicării sale.

„Acesta este un moment istoric. Ţara va deveni o putere nucleară”, a spus Lukaşenko în discursul transmis de televiziunea naţională. ‘Centrala nucleară de la Astraveţ este un nou pas spre viitor, spre asigurarea securităţii energetice a statului’, a adăugat el.

Belarusul a început operarea centralei în această săptămână, determinând Lituania să-şi suspende schimburile comerciale cu ţara vecină.

Letonia a anunţat joi că a reluat importurile de energie din Rusia, importuri ce fuseseră suspendate din cauza îngrijorărilor că o parte din electricitate a fost produsă la centrala de la Astraveţ.

Construirea acestei instalaţii nucleare este un subiect de controversă şi printre belaruşi, care au suferit foarte mult în urma catastrofei nucleare de la Cernobîl în 1986.

Andrei Sannikov, un opozant belarus care a fost încarcerat după ce a candidat împotriva lui Lukaşenko în 2010, a scris pe Twitter că centrala este o ‘armă geopolitică’ pentru preşedintele belarus şi pentru Kremlin împotriva Uniunii Europene, şi ‘un pericol radioactiv pentru Belarus şi Europa’.

Inaugurarea centralei de la Astraveţ survine în contextul în care Belarusul a fost zguduit de proteste de masă şi de greve după alegerile prezidenţiale de la 9 august, care i-au adus lui Lukaşenko al şaselea mandat şi la care opoziţia a acuzat fraude de proporţii.