Belarus a început să primească arme nucleare tactice din Rusia, spune Lukaşenko

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat la televiziunea de stat rusă că ţara sa a început deja să primească arme tactice din Rusia, dintre care unele - potrivit lui - sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate de SUA asupra oraşelor nipone Hiroshima şi Nagasaki în 1945, transmite Reuters. El a ameninţat cu utilizarea lor, afirmând că, în caz de război, îl poate suna în orice moment pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru a primi aprobarea, relatează şi DPA.
Economica.net - mie, 14 iun. 2023, 12:07
Belarus a început să primească arme nucleare tactice din Rusia, spune Lukaşenko

„Care e problema să coordonezi o astfel de lovitură? Nu este deloc o problemă”, a afirmat Lukaşenko într-un interviu pentru postul televiziunii de stat ruse Rossia-1, difuzat târziu marţi seara, scrie Agerpres.

„Ridic receptorul şi oriunde se află, el răspunde”, a spus Lukaşenko, referindu-se la Putin. „Dacă el sună, răspund oricând. Nu este deloc o problemă să coordonăm lansarea unei astfel de lovituri”, a afirmat liderul belarus, conform interviului menţionat, postat şi pe contul de Telegram al agenţiei oficiale de presă belaruse Belta.

„Avem rachete şi bombe pe care le-am primit de la Rusia”. „Bombele sunt de trei ori mai puternice decât cele (lansate asupra) Hiroshima şi Nagasaki”, a spus susţinut liderul belarus, referindu-se la cele două bombe atomice lansate de SUA asupra Japoniei în 1945, soldate cu peste 100.000 de morţi.

Este vorba de prima mutare în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice a unor astfel de focoase – arme nucleare cu rază de acţiune mai scurtă şi mai puţin puternice, care potenţial pot fi utilizate pe câmpul de luptă.

Acţiunea Rusiei este urmărită îndeaproape de SUA şi de aliaţii ei, precum şi de către China, care în mod repetat a avertizat împotriva folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina.

Lukaşenko, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a afirmat într-o declaraţie separată marţi că armele nucleare vor fi desfăşurate fizic pe teritoriul belarus „timp de mai multe zile” şi că ţara sa dispune de facilităţi pentru a găzdui şi rachete cu rază mai lungă de acţiune, dacă ar fi vreodată nevoie. Lukaşenko (68 de ani) a afirmat că ţara sa dispune de numeroase instalaţii de depozitare a armelor nucleare rămase din perioada sovietică şi că au fost restaurate cinci sau şase dintre ele.

Rusia, care va păstra controlul asupra armelor nucleare tactice, va începe să le desfăşoare în Belarus după ce vor fi pregătite spaţiile speciale de depozitare pentru a le găzdui, declarase vineri şi Putin, care anunţase încă din martie că a acceptat desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, evocând desfăşurarea de către SUA a unor astfel de arme într-o serie de ţări europene de-a lungul mai multor decenii.

SUA au criticat decizia lui Putin, dar au declarat că nu intenţionează să îşi modifice propria poziţie cu privire la armele nucleare strategice şi că nu au văzut niciun semn că Rusia s-ar pregăti să utilizeze arma nucleară.

Preşedintele belarus, care a permis ca ţara sa să fie folosită de către forţele ruse care atacă Ucraina, ca parte a ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială”, a apreciat că arma nucleară ar acţiona ca un factor de descurajare împotriva unor potenţiali agresori.

Belarus se învecinează cu trei ţări membre NATO: Lituania, Letonia şi Polonia.

Rusia nu a precizat câte dintre armele sale nucleare tactice va desfăşura în Belarus. Guvernul SUA estimează că Rusia deţine aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice, inclusiv bombe care pot fi transportate de avioane, focoase pentru rachete cu rază scurtă de acţiune şi obuze de artilerie, conform presei americane.

Te-ar mai putea interesa și
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a desfășurat în perioada 12 – 23 februarie
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a ...
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, menţionând că oferta a fost supra-subscrisă de peste 2,5 ori, pentru un total de 7,6......
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni cărora li se interzice să intre în Rusia
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni ...
Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat vineri că a extins semnificativ lista oficialilor din Uniunea Europeană ...
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”.  Cât de scumpă este o masă în oraș
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”. Cât de scumpă este o masă în oraș
Într-o perioadă în care costul vieții pare că se află pe o traiectorie ascendentă nesfârșită, industria alimentară ...
SMOG: o nouă monedă meme pe Solana ce cunoaște popularitatea (P)
SMOG: o nouă monedă meme pe Solana ce cunoaște popularitatea (P)
SMOG este o monedă meme a acestei luni lansată pe bursa Jupiter, listată pe bursa descentralizată Solana. Recent, mai ...