Belarus: Internauţii contestatari ai puterii, urmăriţi înainte de alegerile legislative

Arestările tinerilor contestatari ai regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, care se exprimă pe Internet şi reţele sociale, s-au multiplicat odată cu apropierea alegerilor legislative de duminică, potrivit militanţilor opoziţiei, relatează AFP.
Economica.net - joi, 20 sept. 2012, 10:38
Belarus: Internauţii contestatari ai puterii, urmăriţi înainte de alegerile legislative

Astfel, adolescentul Roman Protasevici povesteşte că a fost arestat şi bătut la sfârşitul lui august de către poliţişti îmbrăcaţi în civil, deşi nu aparţine niciuneia dintre mişcările de opoziţie împotriva cărora represiunea a crescut după realegerea controversată a lui Lukaşenko la sfârşitul lui 2010.

„Poliţiştii m-au lovit la rinichi şi la ficat, după care am urinat sânge timp de trei zile. M-au ameninţat că mă acuză de crime nerezolvate”, a declarat pentru AFP adolescentul.

Protasevici coordonează pe reţeaua socială VKontakte două grupuri contestatare, între care unul intitulat „Suntem obosiţi de Lukaşenko”, ce îndeamnă la boicotarea legislativelor aşa cum au făcut-o şi alte partide din opoziţie.

Roman Protasevici a fost eliberat de poliţie după câteva ore de interogatoriu fiindcă este minor: în vârstă de 17 ani, este născut la un an după preluarea puterii de către Lukaşenko, în 1994, în această fostă republică sovietică.

Unul dintre amicii săi, Serghei Bespalov, administratorul grupului „Suntem obosiţi de Lukaşenko”, a fugit în Polonia şi un alt colaborator al site-ului, Oleg Şramuk, şi-a încetat activitatea la presiunea poliţiei.

În afară de Protasevici, autorităţile au reţinut şi alţi tineri în ultimele luni.

„Tinerii, ale căror acţiuni se inspiră din experienţa revoluţiilor Primăverii arabei prin intermediul Internetului, sunt consideraţi pericolul principal de către regim”, explică analistul politic Aleksei Korol.

Majoritatea foştilor adversari ai lui Lukaşenko la alegerile prezidenţiale din 2010 nu pot să se prezinte la legislative din cauza condamnării lor după manifestaţiile care au urmat scrutinului prezidenţial.

Unul dintre ei, Nikolai Statkevici, ispăşeşte acum o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Un alt fost candidat, Andrei Sannikov, condamnat la închisoare, apoi eliberat, se află sub tratament medical, după ce a fost torturat în închisoare, şi nu se prezintă la legislative.

„Represiunea a constrâns unele persoane să emigreze şi altele să se ţină la distanţă de grupările de opoziţie”, a declarat pentru AFP şeful Partidului Civic Unit, Anatoli Lebedko, care, de asemenea, a petrecut cinci luni în detenţie.

„Puţini oameni se alătură opoziţiei. Este consecinţa fricii semănate de către regim în societatea belarusă”, a spus el.

După slăbirea opoziţiei politice tradiţionale în Belarus, autorităţile au redus la tăcere alte voci disidente în ţară şi au accentuat presiunea împotriva tinerilor militanţi activi pe Internet, potrivit experţilor.

Liderului grupului de opoziţie Frontul Tineretului, Dmitri Daşkevici, în vârstă de 31 de ani, condamnat în 2010 la doi ani de închisoare, i s-a prelungit, în august, pedeapsa cu un an pentru nesupunere faţă de autorităţile penitenciare.

„El mai ispăşeşte aproape jumătate din pedeapsa sa pentru că a refuzat să cedeze în faţa administraţiei, care insistă să-şi recunoască vina”, a declarat pentru AFP soţia condamnatului, Nastia Polojanko.

„Situaţia în ţară s-a schimbat acum. Toţi aceşti generali ai KGB ştiu foarte bine că militantismul tinerilor poate să se dovedească distrugător pentru regim”, apreciază avocatul şi apărătorul drepturilor omului, Valentin Stefanovici.

Doi observatori OSCE care intenţionau să monitorizeze scrutinul din Belarus nu au primit viză

Autorităţile din Belarus au refuzat să le acorde vize unor observatori care urmau să supravegheze scrutinul legislativ de duminică în numele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), informează AFP.

„Doi parlamentari din Germania şi Lituania care intenţionau să meargă în Belarus pentru supravegherea alegerilor au fost informaţi că nu vor primi vize”, comunică OSCE.

Cei doi demnitari sunt ecologistul german Marieluise Beck şi lituanianul Emanuelis Zingeris.

Anterior, Belarusul dăduse asigurări OSCE că nu vor fi impuse deloc restricţii observatorilor care se vor deplasa pentru scrutinul parlamentar programat duminică.

Te-ar mai putea interesa și
Ylva Johansson: Comisia Europeană își menține obiectivul ca România și Bulgaria să devină membre Schengen în acest an
Ylva Johansson: Comisia Europeană își menține obiectivul ca România și Bulgaria să devină membre Schengen în acest an
Este în continuare obiectivul Comisiei Europene să avem o decizie asupra extinderii Schengen şi să primim România şi Bulgaria în acest an, a declarat comisarul european pentru afaceri interne,......
Acord la nivelul celor mai importante instituții din UE cu privire la interzicerea distrugerii hainelor nevândute
Acord la nivelul celor mai importante instituții din UE cu privire la interzicerea distrugerii hainelor nevândute
Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns marţi la un acord vizând interzicerea distrugerii articolelor de îmbrăcăminte ...
TikTok va investi 12 miliarde de euro în Proiectul Clover pentru securizarea datelor utilizatorilor săi din Europa
TikTok va investi 12 miliarde de euro în Proiectul Clover pentru securizarea datelor utilizatorilor săi din Europa
Platforma TikTok a anunțat recent că va investi peste 12 miliarde de euro în următorii zece ani pentru a susține Proiectul ...
O nouă avarie la reţeaua de termoficare din Bucureşti, după cea de ieri. Un sfert din blocurile din Capitală sunt acum afectate
O nouă avarie la reţeaua de termoficare din Bucureşti, după cea de ieri. Un sfert din blocurile din Capitală sunt acum ...
Un sfert din blocurile din București primesc în această seară apă caldă și căldură sub paramtetri, după o nouă ...