Belarus: Internauţii contestatari ai puterii, urmăriţi înainte de alegerile legislative

Arestările tinerilor contestatari ai regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, care se exprimă pe Internet şi reţele sociale, s-au multiplicat odată cu apropierea alegerilor legislative de duminică, potrivit militanţilor opoziţiei, relatează AFP.
Economica.net - joi, 20 sept. 2012, 10:38
Belarus: Internauţii contestatari ai puterii, urmăriţi înainte de alegerile legislative

Astfel, adolescentul Roman Protasevici povesteşte că a fost arestat şi bătut la sfârşitul lui august de către poliţişti îmbrăcaţi în civil, deşi nu aparţine niciuneia dintre mişcările de opoziţie împotriva cărora represiunea a crescut după realegerea controversată a lui Lukaşenko la sfârşitul lui 2010.

„Poliţiştii m-au lovit la rinichi şi la ficat, după care am urinat sânge timp de trei zile. M-au ameninţat că mă acuză de crime nerezolvate”, a declarat pentru AFP adolescentul.

Protasevici coordonează pe reţeaua socială VKontakte două grupuri contestatare, între care unul intitulat „Suntem obosiţi de Lukaşenko”, ce îndeamnă la boicotarea legislativelor aşa cum au făcut-o şi alte partide din opoziţie.

Roman Protasevici a fost eliberat de poliţie după câteva ore de interogatoriu fiindcă este minor: în vârstă de 17 ani, este născut la un an după preluarea puterii de către Lukaşenko, în 1994, în această fostă republică sovietică.

Unul dintre amicii săi, Serghei Bespalov, administratorul grupului „Suntem obosiţi de Lukaşenko”, a fugit în Polonia şi un alt colaborator al site-ului, Oleg Şramuk, şi-a încetat activitatea la presiunea poliţiei.

În afară de Protasevici, autorităţile au reţinut şi alţi tineri în ultimele luni.

„Tinerii, ale căror acţiuni se inspiră din experienţa revoluţiilor Primăverii arabei prin intermediul Internetului, sunt consideraţi pericolul principal de către regim”, explică analistul politic Aleksei Korol.

Majoritatea foştilor adversari ai lui Lukaşenko la alegerile prezidenţiale din 2010 nu pot să se prezinte la legislative din cauza condamnării lor după manifestaţiile care au urmat scrutinului prezidenţial.

Unul dintre ei, Nikolai Statkevici, ispăşeşte acum o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Un alt fost candidat, Andrei Sannikov, condamnat la închisoare, apoi eliberat, se află sub tratament medical, după ce a fost torturat în închisoare, şi nu se prezintă la legislative.

„Represiunea a constrâns unele persoane să emigreze şi altele să se ţină la distanţă de grupările de opoziţie”, a declarat pentru AFP şeful Partidului Civic Unit, Anatoli Lebedko, care, de asemenea, a petrecut cinci luni în detenţie.

„Puţini oameni se alătură opoziţiei. Este consecinţa fricii semănate de către regim în societatea belarusă”, a spus el.

După slăbirea opoziţiei politice tradiţionale în Belarus, autorităţile au redus la tăcere alte voci disidente în ţară şi au accentuat presiunea împotriva tinerilor militanţi activi pe Internet, potrivit experţilor.

Liderului grupului de opoziţie Frontul Tineretului, Dmitri Daşkevici, în vârstă de 31 de ani, condamnat în 2010 la doi ani de închisoare, i s-a prelungit, în august, pedeapsa cu un an pentru nesupunere faţă de autorităţile penitenciare.

„El mai ispăşeşte aproape jumătate din pedeapsa sa pentru că a refuzat să cedeze în faţa administraţiei, care insistă să-şi recunoască vina”, a declarat pentru AFP soţia condamnatului, Nastia Polojanko.

„Situaţia în ţară s-a schimbat acum. Toţi aceşti generali ai KGB ştiu foarte bine că militantismul tinerilor poate să se dovedească distrugător pentru regim”, apreciază avocatul şi apărătorul drepturilor omului, Valentin Stefanovici.

Doi observatori OSCE care intenţionau să monitorizeze scrutinul din Belarus nu au primit viză

Autorităţile din Belarus au refuzat să le acorde vize unor observatori care urmau să supravegheze scrutinul legislativ de duminică în numele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), informează AFP.

„Doi parlamentari din Germania şi Lituania care intenţionau să meargă în Belarus pentru supravegherea alegerilor au fost informaţi că nu vor primi vize”, comunică OSCE.

Cei doi demnitari sunt ecologistul german Marieluise Beck şi lituanianul Emanuelis Zingeris.

Anterior, Belarusul dăduse asigurări OSCE că nu vor fi impuse deloc restricţii observatorilor care se vor deplasa pentru scrutinul parlamentar programat duminică.

Te-ar mai putea interesa și
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat directorul general al societăţii Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă,......
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, ...
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...