Belgia s-ar putea confrunta cu un deficit de gaze în această iarnă – presă

Aprovizionarea Belgiei cu gaze naturale ar putea fi ameninţată în această iarnă, în eventualitatea unui val de aer rece, a anunţat vineri publicaţia De Tijd, citând ca sursă un raport guvernamental la care a avut acces, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 09 dec. 2022, 15:44
Belgia s-ar putea confrunta cu un deficit de gaze în această iarnă - presă

În prezent, Belgia importă gaze din Marea Britanie, dar în raport se spune că în cazul în care temperaturile în Europa Occidentală scad sub 0 grade în această iarnă, Regatul Unit va avea nevoie de tot gazul disponibil, scrie Agerpres.

Raportul a fost realizat de operatorul de reţea Elia, operatorul de gazoducte Fluxys Belgium şi Administraţie Energiei din Belgia, instituţii care nu au fost disponibile pentru comentarii.

Belgia, ale cărei conduce transportă gaze către Germania şi Ţările de Jos, riscă să nu aibă în această iarnă suficient surplus de gaze, susţine publicaţia belgiană.

Totuşi, un purtător de cuvânt al ministrului Energiei, Tinne Van der Straeten, a declarat pentru Reuters că „nu există risc de aprovizionare” în Belgia.

„Belgia nu a avut niciodată o cantitate atât de mare de gaze în facilităţile de stocare aşa cum are acum”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Joi, premierul Alexander De Croo şi ministrul Energiei au dat asigurări în Parlament că Belgia nu se va confrunta cu pene de curent sau cu probleme de încălzire.

Ţara cu 11 milioane de locuitori este un hub pentru gazele naturale, aproximativ 10% din totalul exporturilor ruseşti de gaze naturale lichefiate (GNL) folosind serviciile de transbordare de la portul Zeebrugge. În condiţii de vreme rece, Belgia are la dispoziţie şi facilităţile subterane de stocare a gazelor de la Loenhout, lângă Antwerp.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...