Belgia va vaccina cu serul Johnson & Johnson doar persoanele de peste 40 de ani, după decesul unei tinere

Autorităţile belgiene au anunţat miercuri că vor administra vaccinul anti-Covid produs de Johnson & Johnson (Janssen) doar persoanelor cu vârsta peste 40 de ani, măsură ce survine în aşteptarea rezultatelor unei anchete a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) cu privire la decesul în Belgia al unei tinere vaccinate care ar fi suferit reacţii adverse grave, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 26 mai 2021, 21:55
Belgia va vaccina cu serul Johnson & Johnson doar persoanele de peste 40 de ani, după decesul unei tinere

Tânăra, cu vârsta sub 40 de ani, ”internată cu tromboză severă” şi un ”deficit de trombocite”, a decedat pe 21 mai, a indicat într-un comunicat Conferinţa interministerială (CIM) pentru Sănătate publică.

Tânăra fusese vaccinată cu vaccinul în doză unică Janssen prin intermediul angajatorului ei, a precizat sursa citată.

Responsabili ai EMA, autoritate europeană în domeniul farmaceutic, au fost ”chemaţi să evalueze cât mai curând posibil legătura dintre decesul tinerei şi administrarea vaccinului”.

În aşteptarea rezultatului acestei anchete şi a ”unei analize mai detaliate a raportului beneficiu-risc de către EMA” privind vaccinul Janssen, autorităţile sanitare belgiene au decis să limiteze administrarea acestuia în cazul persoanelor cu vârsta peste 40 de ani.

Citește și: 28 de cazuri de tromboze au fost identificate în SUA la persoane care s-au vaccinat anti-COVID-19 cu serul de la Johnson & Johnson (economica.net)

CIM îşi menţine, de asemenea, decizia de a utiliza acest ser pentru vaccinarea la domiciliu a persoanelor în vârstă şi a grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele fără adăpost şi persoanele fără acte.

”În acest caz, administrarea unei doze unice are un avantaj semnificativ şi adesea nu există o alternativă eficientă”, precizează CIM. Aproximativ 40.000 de doze de vaccin Janssen au fost livrate în Belgia şi 80% dintre acestea au fost administrate persoanelor cu vârsta peste 45 de ani.

Vaccinul Johnson & Johnson, ca şi cel de la AstraZeneca, ar fi provocat cazuri foarte rare de tromboze atipice, cel mai adesea la tineri. Ambele seruri utilizează aceeaşi tehnologie adenovirus.

EMA şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă utilizarea în continuare a acestora, considerând că beneficiile lor depăşesc riscurile.

Citește și: EMA confirmă că ar putea să existe o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și tromboze, dar că beneficiile depășesc riscurile (economica.net)

În Europa, Danemarca, din aprilie, apoi Norvegia şi Austria au renunţat la utilizarea AstraZeneca. Majoritatea celorlalte ţări au optat pentru folosirea acestui ser doar în cazul adulţilor în vârstă.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...