Cel mai bogat israelian, executat silit în România. Terenul din mijlocul Bucureştiului e scos la licitaţie

Cel mai bogat israelian, care a vrut să investească o jumătate de miliard de euro în imobiliare în România, este executat silit. Din nou. 
Andrada Ghira - mie, 20 nov. 2013, 22:08
Cel mai bogat israelian, executat silit în România. Terenul din mijlocul Bucureştiului e scos la licitaţie

Societatea Dakona Properties, prin care divizia de imobiliare a Beny Steinmetz Group (BSG) a cumpărat un teren de 35.000 de mp din parcul Grozăveşti din Capitală, este executată silit pentru datorii de peste 20,6 milioane de euro către Piraeus Bank România, care are un drept de ipotecă în valoare de 17 milioane de euro. 

Licitaţia va avea loc pe 5 decembrie 2013. „Terenul se află în zona parcului în apropiere de benzinăria OMV. Societatea a avut un PUZ pentru acest teren, prin care se dorea construirea unor locuinte, dar care a expirat. Aceasta este prima licitaţie pentru vânzarea terenului”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Cristian Dumitru, executorul judecătoresc care se ocupă de caz. 

Activul scos la licitaţie este format din două parcele, una cu o suprafaţă de 30.000 de mp, iar cealaltă de 4.600 mp, localizate pe Bulevardul Vasile Milea, nr. 5E şi 5D. Terenurile fac parte din cea ce astăzi se numeşte parcul Grozăveşti, în imediata apropiere a staţiei de metrou Politehnica. 

Preţul de pornire al licitaţiei este de 20,5 milioane lei, adică puţin peste 4,6 milioane de euro

În 2007, BSG anunţa pentru acest teren un proiect rezidenţial cu 900-1.100 locuinţe şi o investiţie de 100 – 120 de milioane de euro. 

Din vechiul aviz de urbanism, din februarie 2007, reiese că terenul se află în subzona V1a – Parcuri, grădini, scuaruri şi fâşii plantate publice, iar indicatorii urbanistici reglementaţi au fost: POT max (procentul de ocupare al terenului): 15%, CUT max (coeficient de utilizare al terenului): 3,8 şi o înălţime a clădirilor de 2S+P+M+22-26 etaje (90 metri). În plus, se mai specifică faptul că, pentru zona respectivă este prevăzută o interdicţie temporară de construire, condiţionată de elaborarea unei domentaţii PUZ. La vremea aceea, proprietatea a fost deţinută de persoane fizice.

Contactat de ECONOMICA.NET, arhitectul-şef al Sectorului 6, Florentin Bera, spune că terenul respectiv a fost parc din totdeauna şi că, probabil, cei care au cumpărat terenul, au sperat într-o schimbare a legii spaţiilor verzi. 

50 de ha la Săftica, scoase din nou la licitaţie 

Spre sfârşitul anului trecut, ECONOMICA.NET scria despre un alt teren deţinut de omul de afaceri israelian la Săftica. Banca finanţatoare a cerut executarea silită a societăţii, iar terenul, compus din mai multe parcele, a fost scos la licitaţie. Preţul a fost stabilit la 9,5 milioane de euro. La un an de la executare, următoarea licitaţie are lor pe 27 noiembrie, iar preţul a fost redus cu 25%, la 7,1 milioane de euro. 

Pentru detalii, CITEŞTE ŞI Cel mai bogat israelian voia să facă 1.000 de vile la Săftica. S-a terminat cu executare silită

Planuri de sute de milioane de euro în România 

Beny Steinmetz Group, prin subsidiara Seven Hills, anunţa planuri uriaşe pentru piaţa imobiliară din România: 500 de milioane de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România. După achiziţia terenului din parcul Grozăveşti, compania şi-a completat portofoliul cu noi terenuri: patru ha în Pantelimon (1.000 apartamente), 50 de ha la Săftica (1.000 vile) şi 100 de ha la Corbeanca (2.500 vile), două terenuri la Ploieşti (250 apartamente) şi unul de 67 ha la Braşov (3.000 apartamente).

Cine este Beny Steinmetz 

Beny Steinmetz este cel mai bogat israelian, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires şi se află pe locul 178 din lume. Averea lui este estimată la 7,4 miliarde de dolari, în scădere cu 10,4% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut.

Cel mai bogat om din Israel controlează firme care activează în industria mineritului, imobiliare, energie şi retail. Prin BSG Resources, Steinmetz este unui dintre acţionarii principali ai Gabriel Resources, care deţine la rândul ei 80% din proiectul minier Roşia Montană Gold Corporation.

De asemenea, BSG Resources mai deţine şi 51% din acţiunile zăcământului de minereu de fier Simandou din Guineea, unul dintre cele mai mari din lume. Presa străină a scris că Steinmetz ar putea pierde drepturile asupra acestui zăcământ uriaş de minereu de fier, cu resurse estimate la 50 miliarde dolari, în urma unei anchete a guvernului SUA. 

Majoritatea averii lui Steinmetz provine din afacerea cu diamante, minerit şi energie. Cel mai valoros activ al omului de afaceri este Steinmetz Diamond Group, care a tăiat şi şlefuit cel mai scump diamant vândut săptămâna trecută la o licitaţie, cu 83 de milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite în timpul bombardamentelor ruse asupra localității ucrainene Severodoneţk
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite în timpul bombardamentelor ruse asupra localității ucrainene ...
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite joi în bombardamente ruse intense asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, deja aproape încercuit de forţele Moscovei, a......
Exporturile ucrainene de cereale s-au prăbușit până la o treime în luna mai
Exporturile ucrainene de cereale s-au prăbușit până la o treime în luna mai
Ucraina a exportat de la începutul lunii mai 643.000 de tone de cereale, un nivel considerabil mai scăzut decât în perioada ...
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Costul de cazare va fi de minim 490 de euro pe noapte
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Costul de cazare va fi de minim 490 de euro pe noapte
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Planul de afaceri este ambiţios: 64 de camere, 11 apartamente şi 2 apartamente ...
Eurostat: Numărul emigranților ilegali aflați pe teritoriul UE a crescut cu 22% în 2021
Eurostat: Numărul emigranților ilegali aflați pe teritoriul UE a crescut cu 22% în 2021
Numărul persoanelor aflate în situaţie ilegală în Uniunea Europeană a crescut cu 22%, ajungând la aproape 700.000 ...