Benzină mai ieftină în viitor? Lumea va fi inundată cu petrol

Celebra teză a împuţinării petrolului este demontată de un studiu publicat în Statele Unite, care arată că, până în 2020, producţia mondială de hidrocarburi va creşte semnificativ, mai ales în Statele Unite, pe seama exploatării rezervelor neconvenţionale.
Economica.net - vin, 29 iun. 2012, 21:21
Benzină mai ieftină în viitor? Lumea va fi inundată cu petrol

Revoluţia tehnologică a sectorului petrolier din Statele Unite va pemite ţării, cel mai mare consumuator de ţiţei din lume la această dată, să devină, până în 2020, al doilea mare producător al lumii, după Arabia Saudită, potrivit Le Monde.

Publicaţia franceză citează un studiu recent al cercetărilor de la Universitatea Harvard. Potrivit acestuia, un număt tot mai mai mare de analişti prognozează o creştere “fără precedent” a producţiei de ţiţei la nivel global în următorii ani. Aceste noi estimări vin să contrazică celebra teză a “peak oil” care se referea la epuizarea imminentă a resurselor petroliere ale lumii, pe fondul creşterii consumului şi a unor rate de înlocuire a zăcămintelor din ce în ce mai mici.

Potrivit studiului celor de la Harvard, patru ţări ar trebui să contribuie la creşterea producţiei globale, din surse convenţionale şi neconvenţionale, înregistrând o creştere de 20% până în 2020: Irakul, Canada, Brazilia şi Statele Unite, aceasta din urmă înregistrând o veritabilă revoluţie tehnologică. Doar două câmpuri din Statele Unite, din statele Dakota de Nord şi Montana ar face din aceste două state egalul unei ţări din Golful Persic din punct de vedere al resurselor de hidrocarburi.

“Printr-o combinaţie între fotajul pe orizontală şi fracturarea hidraulică, Statele Unite încep să exploateze rezervele lor gigantice din şisturi bituminoase, aproape intacte acum, mai ales în Dakota de Nord şi în Texas” a spus fostul director al companiei italiene ENI, Leonardo Magueri, autor al studiului.

Până în 2020, producţia de petrol şi gaze a Statelor Unite ar urma să crească cu 3,5 milioane de barili pe zi, ducând producţia totală la 11,6 milioane de barili pe zi. La acest nivel, SUA devin al doilea producător din lume, devansând Rusia. Oricum, pentru moment, americanii sunt singurii care exploatează comercial gazul din şisturile bitumionase.

Există însă un mare dar: preţul. Mulţi analişti spun că producţia americană de petrol din nisipurile bituminoase nu se va accelera semnificativ dacă preţurile la ţiţei vor scădea sub 80 de dolari. Conform calculelor, ar trebui ca preţurile să rămână măcar peste nivelul de 70 de dolari pentru ca petroliştii să continue să investească în echipamente şi în cercetare.

Era unor preţuri mai accesibile

Potrivit estimărilor din studiu, dacă anul trecut producţia mondială de hidrocarburi a fost de 93 de milioane de barili pe zi, în 2020 se va ajunge la peste 110 milioane.

“Am putea intra într-o nouă epocă, a unor preţuri mai accesibile dar şi mai stabile” estimează un analist de la Price Futures Group, Phil Flynn, potrivit căruia şi utilizarea tot mai largă a gazului, chiar şi pentru automobile, va forţa o scădere a cotaţiilor petrolului. Şeful Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, crede că va fi posibil şi altceva: Statele Unite, care sunt acum mare importator de resurse energetice, pot deveni independente din punct de vedere energetic “într-un viitor previzibil”, lucru care depinde însă de unele provocări pentru politica energetică. Mai ales cea legată de consecinţele nefaste asupra mediului generate de fracturarea hidraulică.

Iată estimarea producţiei globale de hidrocarburi, până în 2020

Tabel previziuni petrol

 

Puteţi citi aici studiul “Oil. The Next Revolution”

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...