Benzină mai ieftină în viitor? Lumea va fi inundată cu petrol

Celebra teză a împuţinării petrolului este demontată de un studiu publicat în Statele Unite, care arată că, până în 2020, producţia mondială de hidrocarburi va creşte semnificativ, mai ales în Statele Unite, pe seama exploatării rezervelor neconvenţionale.
Economica.net - vin, 29 iun. 2012, 21:21
Benzină mai ieftină în viitor? Lumea va fi inundată cu petrol

Revoluţia tehnologică a sectorului petrolier din Statele Unite va pemite ţării, cel mai mare consumuator de ţiţei din lume la această dată, să devină, până în 2020, al doilea mare producător al lumii, după Arabia Saudită, potrivit Le Monde.

Publicaţia franceză citează un studiu recent al cercetărilor de la Universitatea Harvard. Potrivit acestuia, un număt tot mai mai mare de analişti prognozează o creştere “fără precedent” a producţiei de ţiţei la nivel global în următorii ani. Aceste noi estimări vin să contrazică celebra teză a “peak oil” care se referea la epuizarea imminentă a resurselor petroliere ale lumii, pe fondul creşterii consumului şi a unor rate de înlocuire a zăcămintelor din ce în ce mai mici.

Potrivit studiului celor de la Harvard, patru ţări ar trebui să contribuie la creşterea producţiei globale, din surse convenţionale şi neconvenţionale, înregistrând o creştere de 20% până în 2020: Irakul, Canada, Brazilia şi Statele Unite, aceasta din urmă înregistrând o veritabilă revoluţie tehnologică. Doar două câmpuri din Statele Unite, din statele Dakota de Nord şi Montana ar face din aceste două state egalul unei ţări din Golful Persic din punct de vedere al resurselor de hidrocarburi.

“Printr-o combinaţie între fotajul pe orizontală şi fracturarea hidraulică, Statele Unite încep să exploateze rezervele lor gigantice din şisturi bituminoase, aproape intacte acum, mai ales în Dakota de Nord şi în Texas” a spus fostul director al companiei italiene ENI, Leonardo Magueri, autor al studiului.

Până în 2020, producţia de petrol şi gaze a Statelor Unite ar urma să crească cu 3,5 milioane de barili pe zi, ducând producţia totală la 11,6 milioane de barili pe zi. La acest nivel, SUA devin al doilea producător din lume, devansând Rusia. Oricum, pentru moment, americanii sunt singurii care exploatează comercial gazul din şisturile bitumionase.

Există însă un mare dar: preţul. Mulţi analişti spun că producţia americană de petrol din nisipurile bituminoase nu se va accelera semnificativ dacă preţurile la ţiţei vor scădea sub 80 de dolari. Conform calculelor, ar trebui ca preţurile să rămână măcar peste nivelul de 70 de dolari pentru ca petroliştii să continue să investească în echipamente şi în cercetare.

Era unor preţuri mai accesibile

Potrivit estimărilor din studiu, dacă anul trecut producţia mondială de hidrocarburi a fost de 93 de milioane de barili pe zi, în 2020 se va ajunge la peste 110 milioane.

“Am putea intra într-o nouă epocă, a unor preţuri mai accesibile dar şi mai stabile” estimează un analist de la Price Futures Group, Phil Flynn, potrivit căruia şi utilizarea tot mai largă a gazului, chiar şi pentru automobile, va forţa o scădere a cotaţiilor petrolului. Şeful Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, crede că va fi posibil şi altceva: Statele Unite, care sunt acum mare importator de resurse energetice, pot deveni independente din punct de vedere energetic “într-un viitor previzibil”, lucru care depinde însă de unele provocări pentru politica energetică. Mai ales cea legată de consecinţele nefaste asupra mediului generate de fracturarea hidraulică.

Iată estimarea producţiei globale de hidrocarburi, până în 2020

Tabel previziuni petrol

 

Puteţi citi aici studiul “Oil. The Next Revolution”

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU; NATO denunţă ”retorica” nucleară a Rusiei
Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU; NATO denunţă ”retorica” nucleară a Rusiei
Ucraina a cerut duminică convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze "şantajul nuclear", în......
O dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus, la circa 200 de kilometri de Moscova
O dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus, la circa 200 de kilometri de Moscova
O dronă a explodat duminică în centrul oraşului rus Kireievsk, situat la circa 220 de kilometri sud de Moscova, potrivit ...
Senat: Proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, luni, pe ordinea de zi a comisiilor
Senat: Proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, luni, pe ordinea de zi a ...
Comisiile juridică şi de muncă ale Senatului vor dezbate, luni, pentru raport, proiectul de lege al Guvernului privind ...
Orban anunţă că va face plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parţiale
Orban anunţă că va face plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parţiale
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat că va depune plângere penală în cazul în care Executivul nu ...