Benzinăriile Lukoil din România au făcut un profit record anul trecut. Numărul de angajați a scăzut dramatic

Benzinăriile Lukoil din România au înregistrat anul trecut o creștere semnificativă a profitului, potrivit datelor publice.
Mihai Nicuţ - lun, 05 iun. 2023, 10:56
Benzinăriile Lukoil din România au făcut un profit record anul trecut. Numărul de angajați a scăzut dramatic

Lukoil România, compania care adimistrează rețeaua de stații de distribuție a carburanților Lukoil de la noi din țară, a raportat pentru anul 2022 un profit net de 235 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de 13,3 miliarde de lei, potrivit datelor de bilanț depuse la Ministerul Finanțelor.

În anul precedent, 2021, indicatorii erau de 160 de milioane de lei pentru profitul net și aproape 8 miliarde de lei pentru cifra de afaceri netă.

Așadar, în anul 2022, marcat de o creștere a prețurilor carburanților, rețeua de benzinării Lukoil și-a crescut profitul cu 46%, pe fondul unei creșteri a afacerilor nete de 66%.

Interesant este și că numărul mediu de angajați a scăzut puternic, potrivit datelor de la Finanțe, de la 1.321 în 2021 la doar 896 în 2022. Deci cu 32% în ultimul an. Cel mai probabil este vorba despre modificarea sistemului de operare a benzinăriilor, în sensul în care crește numărul stațiilor operate de dealeri, care preiau și angajații odată cu stația, o practică des întâlnită în industrie.

Potrivit  datelor Termene.ro, profitul din 2022 este cel mai mare profit înregistrat de Lukoil România din 2008 (cel puțin) până acum și, de asemenea, 2022 este anul cel mai mic număr de angajați, ca medie a anului, din 2008 până acum, în condițiile unei scăderi continue, de la an la an.

Lukoil România, care operează o rețea de peste 310 benzinării în România, este deținută 100% de Litasco, divizia de trading a grupului petrolier rus Lukoil.

Nu știm cât din afaceri, respectv din profit, a însemnat vânzarea de carburanți produși în România la rafinăria Petrotel, pe care grupul o operează la Ploiești (circa 2,4 milioane de tone pe an în termeni de capacitate de rafinare) și cât a fost carburant importat, în special de la rafinăria mare din Bulgaria (șapte milioane de tone capacitate), de la Burgas, și vândut pe piața din România. Asta pentru că bilanțul Petrotel Lukoil nu este încă disponibil la Finanțe.

La începutul lunii decembrie a anului trecut a intrat în vigoare embargoul impus de UE asupra importurilor de țiței rusesc pe cale maritimă, așadar, teoretic, de la acea dată rafinăria din România nu mai poate procesa țiței rusesc. La începutul lui februarie 2023, a intrat în vigoare embargoul suplimentar pe carburanții produși din țiței rusesc, așadar Lukoil România nu mai poate importa nici carburanți produși la rafinăria din Bulgaria (vecinii noștri sunt exceptați de la embargou) dacă ei au fost produși din țiței rusesc.

Lukoil a anunțat însă că va alimenta rafinăriile sale europene cu țiței extras din Kazahstan, respectând astfel embargoul impus de Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...