Benzinăriile din Turcia, puternic lovite de deprecierea lirei. Peste 1.000 de unități au fost trecute în conservare

După producătorii de medicamente, producătorii de alimente şi retaileri, a venit rândul benzinarilor din Turcia să resimtă efectele deprecierii lirei cu 44% şi ale exploziei inflaţiei care a urmat, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 15 feb. 2022, 17:24
Benzinăriile din Turcia, puternic lovite de deprecierea lirei. Peste 1.000 de unități au fost trecute în conservare

„În ultimele trei luni am pierdut aproximativ 100.000 de lire (7.300 de dolari) în fiecare lună. Ne descurcam OK chiar şi în timpul pandemiei dar nu astăzi”, spune Rahmi Ozmen care în 2019 a închiriat o benzinărie pe o autostradă aglomerată spre aeroportul din Ankara dar pe care acum se pregăteşte să o returneze către BP.

În luna ianuarie, inflaţia în Turcia s-a apropiat de 50%, după ce anul trecut mai multe reduceri de dobândă solicitate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan au slăbit în mod dramatic lira.

Imran Okumus, preşedintele Petroleum Products Employers’ Union, spune că peste 1.000 de benzinării din Turcia au fost trecute în conservare, existând riscul să fie închise permanent deoarece pierd capital.

Principala problemă pentru benzinăriile din Turcia

La rândul său, preşedintele Energy, Petroleum, Gas Stations Employers Union (EPGIS), Fesih Aktas, spune că principala problemă o constituie venitul fix pe care cele 13.000 de benzinării din Turcia îl generează din vânzări, venit care în prezent se situează la mai puţin de jumătate de liră pentru un litru. După deducerea costurilor precum salariile, facturile la energie şi comisioanele pentru cărţile de credit, acest „venit fix” se transformă într-o pierdere de aproximativ jumătate de liră pentru fiecare litru, potrivit calculelor asociaţiei. „Membri noştri se împrumută de la bancă pentru a acoperi necesarul de capital de lucru. Cât timp poate continua aşa?”se întreabă Fesih Aktas.

Proprietarii de benzinării din Turcia cer modificarea regulilor astfel încât să le fie garantată o marjă de profit de aproximativ 15% iar o delegaţie de la EPGIS a avut o întâlnire, săptămâna trecută, cu ministrul Comerţului, Mehmet Mus.

În vârstă de 62 de ani, Bereket Yuksek spune că nu a văzut marje de profit atât de mici de la intrarea sa în această afacere în 2005. În urmă cu o lună acesta a decis să oprească vânzările la benzinăria sa Lukoil din oraşul Antakya. „Aveam angajaţi, plăteam taxe. Acum toate acestea au încetat şi pentru ce?”, spune Bereket Yuksek.

CITEȘTE ȘI Turcii vor fi încurajaţi să îşi convertească aurul în lire

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...