Benzinăriile româneşti sunt mai „eficiente” decât cele din Austria şi se apropie de cele din Germania

Deşi poate părea paradoxal, în medie o benzinărie din România vinde mai mult carburant decât una din Austria. Care e explicaţia.
Mihai Nicuţ - Dum, 18 aug. 2019, 18:55
Benzinăriile româneşti sunt mai

Industria petrolieră foloseşte un  indicator relevant pentru ea, pentru zona de downstream, şi care măsoară performanţa (sau eficienţa) reţelelor de benzinării. Este vorba despre vânzăriile medii pe fiecare staţie, în termeni de volum.

Un extras dintr-o prezenare a grupului OMV, de la care am plecat şi la care am adăugat şi alte date, arată o realitate care poate părea surprinzătoare: În medie, o staţie de alimentare din România a înregistrat un volum mai mare decât una din Austria şi, în viitorul nu foarte îndepărtat, va ajunge volumul mediu al unei staţii din Germania.

Iată prezentarea de pe site-ul OMV, care deţine reţele de distribuţie a carburanţilor în fiecare ţară, în România prin  două lanţuri, Petrom şi OMV.

După cum se vede, deja vânzările medii pe staţie în România sunt mai mari decât cele din Austria, arată graficul OMV. Potrivit datelor noastre găsite ulterior, în 2018 vânzările medii în Austria au fost de 2,5 milioane de litri pe staţie pe an, în timp ce în România au fost de 2,8 milioane de litri, iar în Germania de 3,3 milioane.

OMV, prin cele două lanţuri, a raportat un rezultat mai bun, pentru vânzările combinate ale celor două lanţuri, peste media fiecăreia dintre pieţe.

Iar estimarea lor este că îşi va păstra şi în anii viitori acest trend, fiind cu peste 25% peste media pieţei din Germania şi România. Mai relevante sunt datele care nu apar acolo legat de evoluţie: în 2025, vânzările medie pe staţie vor fi de 2,4 milioane de litri în Austria, 2,8 milioane de litri în România şi 3,3 milioane de litri în Germania.

Aceste cifre nu trebuie să ne bucure neapărat, ba chiar din contra. S-a ajuns la o asemenea “eficienţă” pe medie în România din cauza unei infrastructuri de puncte alimentare relativ rămase în urmă comparativ cu evoluţia parcului de automobile. În România, sunt în statistici circa 2.100 de staţii de alimentare cu carburanţi, în Austria, ţară mai mică, sunt 2.700, iar în Germania sunt 14.000. Iar evoluţia numărului de maşini personale  a fost foarte rapidă în România, susţinută mai ales de creşterea importurilor de maşini second hand şi inclusiv de creşterea veniturilor.

S-a ajuns, la noi, la 362 de autoturisme la mia de locuitori (date din 2017), deci ceva mai mult de jumătate faţă de Austria (619) sau Germania (605).

În 2008, de exemplu, eram tot ultimii la gradul de motorizare din Europa, dar la noi erau doar 187 de autoturisme la 1.000 de locuitori, iar în Austria şi Germania nu erau cu foarte multe mai puţine decât în 2017: 513, respectiv 504 benzinării la 1.000 de locuitori.

Cererea de benzină şi motorină a crescut în România, în primul semestru al anului 2019, cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor OMV Petrom. Piaţa carburanţilor de la noi este dominată de OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol, iar în ultimii ani alte două companii petroliere, Socar şi NIS (benzinăriile Gazprom) au devenit din ce în ce mai prezente.

Te-ar mai putea interesa și
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din UE, a anunţat miercuri Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi......
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să încalce reglementările UE
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să ...
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema ...
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil să nu poată să facă asta
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil ...
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că, dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei, ...