Berarii României cer stabilirea accizei la nivelul minim european. 10.000 de români au semnat petiţia „Salvează Berea”

Peste 10.000 de români au semnat petiţia online ''Salvează Berea', pentru a cere Guvernului stabilirea accizei la bere la nivelul minim european, informează, miercuri, Asociaţia Berarii României.
Economica.net - mie, 11 feb. 2015, 11:54
Berarii României cer stabilirea accizei la nivelul minim european. 10.000 de români au semnat petiţia

Petiţia online ‘Salvează Berea’ a fost lansată de Berarii României în decembrie 2014, scrie Agerpres.

‘Lansarea petiţiei ‘Salvează Berea’ a apărut ca o urmare firească a impactului negativ pe care creşterea cu 50% a accizei la bere plătite în lei, din 2008 până în prezent, a avut-o asupra pieţei. Doar în ultimii doi ani, contracţia pieţei berii a fost una semnificativă şi aproape constantă de la un an la altul: în 2013, piaţa berii a scăzut cu 10%, iar pe primul semestru 2014 contracţia a atins 9%’, se arată în comunicatul Asociaţiei Berarii României.

Sectorul berii contribuie, în prezent, cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piaţa băuturilor alcoolice, aproape jumătate din preţul unei beri fiind reprezentat de taxe. Cu investiţii care au atins până acum 1,25 miliarde euro, sectorul berii asigură direct şi indirect un număr de 69.700 de locuri de muncă, 97% din berea consumată de români fiind produsă în ţară.

‘Anul 2014 a fost unul dificil pentru piaţa berii, aşa că e cu o atât mai mare bucurie faptul că îi simţim pe români alături de noi. Un produs fabricat din ingrediente naturale, berea trebuie să continue să se identifice cu momentele plăcute pe care cu toţii le petrecem împreună cu familia şi prietenii. Petiţia va continua să fie activă, prin cele 10.000 de semnături am construit de-abia temelia, aşa că îi invit pe toţi cei care iubesc berea să îşi arate susţinerea, intrând pe salveazaberea.ro şi aderând la demersul nostru’, a spus directorul general al Asociaţiei Berarii României, Constantin Bratu.

Cele şase companii membre ale Asociaţiei Berarii României asigură peste 4.000 de locuri de muncă în cadrul celor 11 fabrici de bere, dintre care două microberării.

Începând cu anul 2008 Asociaţia Berarii României a devenit parte a familiei producătorilor de bere europeni, reprezentaţi prin organizaţia Berarii Europei, fondată în 1958, la Bruxelles.

Membrii actuali sunt asociaţiile naţionale ale berarilor din statelor UE, alături de Norvegia, Elveţia şi Turcia. Organizaţia reprezintă interesele a peste 4.000 de producători de bere din Europa în faţa diferitelor instituţii şi organizaţii internaţionale.

Berarii Europei reprezintă şi apără interesele a peste două milioane de oameni care au locuri de muncă datorită producţiei şi vânzării berii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...