Berca: Atragerea fondurilor europene, o problemă de siguranţă naţională. Avem nevoie de aceşti bani

Atragerea fondurilor europene reprezintă o problemă de siguranţă naţională deoarece România are nevoie de aceşti bani "ca de aer", iar de modul în care se va comporta va depinde viitorul ei, a declarat miercuri ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca.
Economica.net - mie, 29 feb. 2012, 11:42
Berca: Atragerea fondurilor europene, o problemă de siguranţă naţională. Avem nevoie de aceşti bani

Ministrul Gabriel Berca a spus că prioritatea zero a actualului Guvern o reprezintă atragerea fondurilor europene şi speră că vor fi făcuţi paşi rapizi pentru a putea fi recuperat decalajul.

„Şi noi, la Ministerul Administraţiei şi Internelor, avem întârzieri, aşa cum au şi celelalte ministere. Situaţia la noi este relativ mai bună, dar avem probleme serioase. Spunea domnul Orban de o reaşezare a arhitecturii sociale în Europa şi aşa este. Criza va reaşeza priorităţile. Atragerea de fonduri este o problemă de siguranţă naţională şi modul în care ne vom comporta, de acest mod va depinde viitorul României. 2012 nu va fi un an uşor, România are nevoie ca de aer de aceşti bani. Este foarte clar că bugetul pe 2014 – 2020 va fi dur negociat, iar România trebuie să fie acolo, la baza negocierii. Şi nu poate fi acolo cu capul sus dacă nu atragem fonduri”, a mai spus ministrul Administraţiei şi Internelor.

Gabriel Berca a adăugat că vor fi întâlniri periodice pe acest subiect, atrăgând atenţia că „fiecare şef de autoritate va răspunde cu capul”.

Demnitarul a mai spus că a decis să mai aducă încă 16 oameni la MAI care să lucreze cu fonduri europene, atrăgând atenţia că procesarea dosarelor ar trebui făcută în funcţie de cum vin acestea, nu de alte interese.

„Spuneam că este o problemă de siguranţă naţională pentru că România nu-şi mai permite să iasă din deficite bugetare. Răspunderile sunt mari, flexibilitatea trebuie să fie cuvântul de ordine. 45 de zile este termenul stabilit pentru procesarea dosarelor şi poate reuşim să procesăm dosare în funcţie de cum vin, nu de alte interese”, a subliniat ministrul.

Întrebat dacă are informaţii privind procesarea dosarelor în funcţie de alte interese, Berca a răspuns că „s-a mai întâmplat”, precizând că din acest motiv a cerut stabilirea unor criterii clare.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a mai spus că nu susţine ideea acordării sporului de 75 la sută tuturor funcţionarilor care lucrează cu fonduri europene, precizând că acest procent ar trebui acordat doar celor care îşi fac treaba.

„Nu cred în procentul de 75 la sută dat tuturor. Cred în procentul de 75 la sută acordat celor care îşi fac treaba. Este clar că avem nevoie de mai multă implicare şi de mai mulţi profesionişti”, a mai spus Berca.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat miercuri că a cerut Ministerului Muncii şi autorităţilor pentru POSDRU şi pentru POSDCA aplicarea unor reguli mult mai severe atât privind eligibilitatea, cât şi orientarea calitativă a cheltuielilor din aceste programe.

De altfel, el a spus că este deja în curs un proces de reanalizare a modului de funcţionare a fondurilor structurale.

Orban a adăugat că există priorităţi clare la nivel naţional şi a făcut apel pentru finanţarea proiectelor care sunt prioritare.

Leonard Orban a adăugat că, dacă autorităţile române nu iau măsurile din timp, dacă nu pregătesc inclusiv cadrul instituţional, vor avea „în 2017-2018 aceleaşi probleme şi dileme fără răspunsuri”.

Ministerul Afacerilor Europene a primit, la începutul săptămânii trecute, scrisoarea oficială a Comisiei Europene prin care este anunţată întreruperea termenului de plată pentru cererile aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că, între 29 februarie-2 martie, o delegaţie CE va analiza situaţia şi motivul pentru care recomandările iniţiale nu au fost implementate. Rezultatul analizei va fi transmis la Bruxelles, iar Guvernul speră ca situaţia să fie remediată până la sfârşitul lunii martie.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, că scrisoarea de la CE privind întreruperea plăţilor în cadrul POSDRU se referea la o cerere de rambursare de 20 de milioane de euro, însă până la reluarea plăţilor nicio cerere nu va mai fi transmisă Comisiei.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...