BERD a vândut pachetul de 1,6% din acţiunile OMV Petrom pe care îl deţinea, cu 86,6 mil.euro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a vândut acţiunile pe care le deţinea la OMV Petrom, reprezentând 1,6% din totalul titlurilor, pantru care va încasa 385,6 milioane lei (86,6 milioane euro).
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 19:01
BERD a vândut pachetul de 1,6% din acţiunile OMV Petrom pe care îl deţinea, cu 86,6 mil.euro

Pachetul de acţiuni vândut este dublu faţă de cel scos iniţial la vânzare.

BERD a vândut acţiunile la preţul de 0,42 lei, cu 12,09% sub cotaţia de marţi, dinaintea lansării plasamentului privat prin care a scos la vânzare 0,81% din titlurile OMV Petrom.

Totodată, preţul este cu 6,9% sub ultima cotaţie de miercuri a acţiunilor OMV Petrom, de 0,4511 lei/titlu.

Plasamentul a început miercuri şi s-a încheiat joi, la ora 15:45, iar vânzătorul a avut opţiunea de a majora volumul scos la vânzare.

Tranzacţiile efective urmează să fie operate în şedinţa bursieră de vineri.

Discountul la care a vândut acţiunile este similar celui acordat în urmă cu un an, când BERD a vândut un pachet reprezentând 0,4% din titlurile OMV Petrom. Atunci, instituţia a încasat 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).

Informaţia că un investitor vrea să vândă 0,81% din acţiunile OMV Petrom s-a răspândit încă de miercuri în piaţa de capital. Informaţia a determinat o corecţie de aproape 5,6% pentru acţiunile OMV Petrom, investitorii şi brokerii anticipând că vânzătorul va ceda titlurile la un preţ mai mic decât cel de la bursă, iar unii cumpărători vor dori să îşi marcheze repede câştigul şi vor plasa ordine de vânzare la preţuri mai mici decât cele din piaţă anterior apariţiei informaţiei despre plasamentul privat.

Iniţial, unii brokeri au crezut că pachetul de acţiuni OMV Petrom a fost scos la vânzare de Fondul Proprietatea, însă, ulterior, informaţiile au fost infirmate întrucât FP nu a anunţat această operaţiune, deşi ea a început miercuri.

Tranzacţia a fost intermediată de compania de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment şi casa cehă de brokeraj Wood&Company.

BERD a devenit acţionar al Petrom în 2004, pentru a susţine privatizarea companiei naţionale de petrol şi gaze, cu o deţinere de aproximativ 2,03%. Implicarea BERD a avut rolul să ofere Petrom sprijin instituţional şi să îi susţină creşterea. În iulie 2004, grupul austriac OMV a cumpărat o participaţie majoritară de 51,01% la Petrom.

„Vânzarea participaţiei la Petrom dovedeşte atractivitatea României pentru investitorii instituţionali. Suntem mândri că am contribuit la succesul, puterea şi atractivitatea de astăzi a companiei”, a declarat într-un comunicat Eric Rasmussen, director la BERD în domeniul resurselor naturale.

El a spus că ieşirea din acţionariatul Petrom face parte din managementul portofoliului BERD, iar banca rămâne dedicată în totalitate României.

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a apreciat sprijinul acordat de BERD companiei OMV Petrom.

„Apreciem sprijinul BERD în timpul procesului complex şi de succes al transformării Petrom într-o companie modernă şi sustenabilă, inclusiv în timpul primilor ani ai crizei financiare”, a spus Mariana Gheorghe.

Ea a arătat că succesul vânzării reflectă cererea mare din parea investitorilor pentru acţiunile Petrom şi sprijinul pentru strategia de afaceri a companiei.

Totodată, această tranzacţie va contribui pozitiv la dezvoltarea pieţei de capital din România, prin creşterea lichidităţii Bursei de Valori Bucureşti.

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea (18,99%), iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.

Raportat la preţul la care BERD a vândut pachetul de 1,6%, de 0,42 lei/acţiune, OMV Petrom are o valoare de piaţă de 23,79 miliarde lei (5,341 miliarde euro).

În acelaşi timp, capitalizarea bursieră a companiei, calculată la ultimul preţ al acţiunilor în şedinţa de joi, de 0,446 lei, este de 25,263 miliarde lei (5,672 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...