BERD, BVB şi Vertik anunţă încheierea programului „Investor Relations and Liquidity Support”

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Vertik anunţă finalizarea programului Investor Relations and Liquidity Support.
AGERPRES - mie, 10 apr. 2024, 12:29
BERD, BVB şi Vertik anunţă încheierea programului

Conform unui comunicat al BVB, pe parcursul acestui program, trei companii selectate – Electrica, BRK Financial Group şi holdingul de materiale de construcţii ROCA Industry – au fost sprijinite pentru a-şi creşte vizibilitatea pe piaţa de capital şi a-şi comunica eficient povestea investitorilor, prin definirea unui set de instrumente esenţiale pentru îmbunătăţirea prezenţei pe bursă, scrie Agerpres.

„În primul rând, aş vrea să mulţumesc Guvernului Coreei pentru susţinerea acestei iniţiative sub umbrela Programului de Cooperare Tehnică pentru Dezvoltarea Pieţelor de Capital. Pentru BERD, dezvoltarea pieţelor de capital locale este o prioritate, iar obiectivul de bază este să furnizăm soluţii de finanţare pentru companiile din sectorul privat. Am lansat acest proiect în urmă cu mai bine de un an, cu obiectivul de a atrage atenţia asupra importanţei relaţiilor cu investitorii şi să le arătăm companiilor listate, cât şi celor care se gândesc să se listeze pe bursă în viitor, că merită şi chiar este nevoie să investeşti în a ţine vizibilitatea la un nivel ridicat pe bursă, obţinând astfel plusvaloare”, a declarat Attila Toth, director la Capital & Financial Markets Development Team, BERD.

Programul a furnizat companiilor selectate instrumente concrete şi adaptate cerinţelor investitorilor şi sectorului lor de activitate: dezvoltarea strategiei pentru Relaţia cu Investitorii şi instrumente pentru implementare, gestionarea internă a activităţii de Relaţia cu Investitorii pentru a transmite o poveste de investiţii coerentă şi sprijin în instruirea echipelor dedicate ale companiilor pentru implementarea strategiei de Relaţia cu Investitorii, timp de 6 luni de la livrarea acesteia. Marcarea încheierii programului a inclus un workshop de prezentare a progreselor înregistrate de cele trei companii.

„Comunicarea cu investitorii este unul dintre pilonii esenţiali pentru a genera lichiditate şi implicit pentru o evaluare de piaţă corectă a companiilor listate. Ne bucurăm de parteneriatul cu BERD şi de susţinerea pe care a avut-o acest proiect din partea Guvernului Coreei. Electrica, ROCA Industry şi BRK Financial Group au obţinut în cadrul acestui program instrumente utile pentru a-şi contura şi transmite mai bine povestea investitorilor. Îi îndemn pe toţi emitenţii de la bursă, de pe piaţa Principală şi AeRO, să se inspire din exemplele de bună practică care există deja la Bursa de Valori Bucureşti”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Programul a fost coordonat, din poziţia de consultant coordonator, de Daniela Maior (Şerban), partener coordonator Vertik, alături de o echipă de consultanţi cu o experienţă cumulată de peste 60 de ani în domeniul Relaţiei cu Investitorii şi Comunicare Financiară.

„Suntem încântaţi că am contribuit la derularea cu succes a primului program pilot din lume pentru acest proiect şi astfel am avut posibilitatea de a exemplifica companiilor strategii de comunicare concepute pentru acest proiect, cu multiple beneficii, atât pentru investitori, cât şi pentru emitenţi. Am lucrat îndeaproape cu echipele de Relaţia cu Investitorii şi cu managementul companiilor, iar angajamentul nostru faţă de aceste companii continuă şi după încheierea acestui program”, a declarat Daniela Maior (Şerban).

Reprezentanţii companiilor au subliniat progresele realizate în activitatea de Relaţia cu Investitorii, metodele de activare a investitorilor şi îmbunătăţirea vizibilităţii companiilor pe piaţa de capital.

„Am realizat progrese semnificative în ultimul an prin includerea în indici şi creşterea numărului de investitori. Menţinem o comunicare constantă şi transparentă cu piaţa. Anul acesta împlinim 10 ani de la listare şi suntem deschişi să ne întâlnim cu participanţii la piaţă, cu presa, aşa încât să asigurăm un canal de comunicare constant. Guvernanţa Corporativă este ceea ce consider că stă la baza evoluţiei pozitive pe care Electrica a înregistrat-o în ultimii ani”, a susţinut Alexandru Chiriţă, directorul general al Electrica.

La rândul sau, Monica Ivan, director general al BRK Financial Group, a menţionat că societatea a luat măsuri pentru îmbunătăţirea comunicării cu investitorii şi a observat o schimbare pozitivă în percepţia lor.

„ROCA Industry a reuşit să crească numărul acţionarilor cu 27% în ultimul an. A fost o muncă laborioasă, am construit un equity story astfel încât investitorii să înţeleagă mai bine activitatea holdingului, am îmbunătăţit modalitatea de prezentare a rapoartelor financiare şi vom depune în continuare eforturi în această direcţie, am contractat un Market Maker pentru a creşte lichiditatea. Acum, că ne-am transferat pe Piaţa Principală, ne dăm seama că eforturile trebuie să fie şi mai mari. Pentru mai departe, ne dorim să păstrăm promisiunile faţă de investitori, să comunicăm într-un mod transparent şi pe înţelesul tuturor, dar şi să continuăm transformarea companiilor locale în lideri regionali”, a spus Alexandra Ţiţan, director Relaţii cu Investitorii, ROCA Industry.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este singurul operator de pieţe de valori mobiliare din România. BVB administrează două pieţe distincte, piaţa Reglementată şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferinţă. În 2020, piaţa de capital din România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell. La finalul lunii martie, 15 companii româneşti erau incluse în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente. BVB este o companie listată pe propria piaţă din anul 2010.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativei antreprenoriale în 38 de economii, de pe trei continente. Banca este deţinută de 71 de state, precum şi de UE şi BEI. Investiţiile BERD urmăresc să facă economiile din regiunile sale competitive, bine guvernate, verzi, incluzive, reziliente şi integrate. Până în prezent, BERD a investit peste 10 miliarde de euro în peste 500 de proiecte din România.

Vertik oferă servicii integrate de consultanţă, pentru dezvoltarea şi implementarea strategiilor de IR (Relaţia cu Investitorii) şi a comunicării financiare, adaptate nevoilor companiilor, pe pieţele de capital româneşti şi internaţionale. Compania de consultanţă în management colaborează cu unele dintre companiile listate recent la BVB, incluse în indicele principal BET, cu companii listate pe piaţa AeRO, precum şi cu cele interesate de emiterea de acţiuni sau obligaţiuni.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Inaugurarea completă a secțiunii 5 în 2024 iese din discuție – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Inaugurarea completă a secțiunii 5 în 2024 iese din discuție – API
Luna iulie este decisivă pentru deschiderea în 2024, înainte de termen, a jumătății sudice din secțiunea 5 a Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, spun reprezentanții Asociației Pro......
Miniștrii de externe ai statelor UE au aprobat acordarea unui împrumut de 1,4 miliarde de euro către Ucraina, care va fi finanțat din veniturile activelor rusești înghețate
Miniștrii de externe ai statelor UE au aprobat acordarea unui împrumut de 1,4 miliarde de euro către Ucraina, care va ...
Miniştrii de externe din UE reuniţi la Luxemburg au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, pachetul ...
Pentagonul respinge că ar fi fost implicat în atacul asupra Sevastopolului și susține că ucrainenii își aleg singuri țintele ruse pe care le lovesc
Pentagonul respinge că ar fi fost implicat în atacul asupra Sevastopolului și susține că ucrainenii își aleg singuri ...
Pentagonul a transmis luni că Ucraina ia propriile decizii de ţintire, după ce Kremlinul a acuzat direct Statele Unite ...
Curtea de Conturi Europeană: Schema de siguranță pentru furnizarea de gaze naturale în UE este încă incompletă, iar solidaritatea între ţările membre lasă mult de dorit
Curtea de Conturi Europeană: Schema de siguranță pentru furnizarea de gaze naturale în UE este încă incompletă, iar ...
Arhitectura Uniunii Europene pentru siguranţa furnizării de gaze naturale este încă incompletă, iar solidaritatea între ...