BERD devine acţionar al Bursei de Valori Bucureşti, cu 4,99% din acţiuni

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a cumpărat 4,99% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în condiţiile în care aceasta este centrul pieţei de capital din România şi cea mai mare bursă din Europa de Sud-Est, informează, miercuri, un comunicat al instituţiei financiare.
Economica.net - mie, 19 nov. 2014, 07:33
BERD devine acţionar al Bursei de Valori Bucureşti, cu 4,99% din acţiuni

Potrivit sursei citate, prin această deţinere de acţiuni, BERD susţine programul complex al Guvernului României pentru dezvoltarea pieţei de capital, care are ca scop îmbunătăţirea funcţionării pieţei, creşterea lichidităţii acesteia şi a disponibilităţii ofertelor de obligaţiuni şi acţiuni pe piaţa locală de capital.

‘România şi-a stabilit un obiectiv pentru Bursă, acela de a fi clasificată ca piaţă emergentă – implicit acţiunile româneşti ar fi incluse în indicele MSCI Emerging Markets, faţă de includerea actuală în indicele MSCI Frontier Markets. BERD va susţine reforma cadrului juridic şi de reglementare pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv’, afirmă BERD.

Potrivit prim vicepreşedintelui băncii, Phil Bennett, BERD va contribui la dezvoltarea, în continuare, a guvernanţei corporative la BVB şi la companiile listate pe Bursă.

‘Bursa de Valori Bucureşti îşi propune să acţioneze ca un catalizator în finanţarea economiei ţării. În calitate de acţionar, BERD va contribui la dezvoltarea, în continuare, a guvernanţei corporative la Bursa de Valori Bucureşti şi la companiile listate pe Bursă. Vom munci pentru a defini Bursa de Valori Bucureşti ca o bursă de referinţă pentru emitenţii şi brokerii români, precum şi pentru investitorii cu apetit pentru acţiunile româneşti şi alte instrumente financiare’, a spus Bennett, într-o vizită la Bucureşti.

La rândul său, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, a explicat că obiectivul autorităţilor române din domeniu este acela ca BVB să devină centrul financiar pentru Europa de Sud-Est, precum şi un nou centru de afaceri şi inovare.

‘Planul nostru este de a construi o piaţă de capital modernă, performantă, cu Bursa de Valori Bucureşti în centrul acesteia. Ne dorim ca aceasta să devină centrul financiar pentru Europa de Sud-Est, un nou centru de afaceri şi inovare şi, astfel, să îmbogăţim climatul investiţional din regiune. Sunt mândru ca BVB are un nou acţionar din lumea financiară, care demonstrează valori esenţiale pentru creştere economică şi dezvoltare durabilă’, a spus Ludwik Sobolewski.

‘Modernizarea şi dezvoltarea pieţei de capital româneşti, care a început cu circa un an în urmă, a adus deja rezultate pozitive fără precedent. Paşi importanţi trebuie făcuţi de acum înainte pentru a permite punerea în aplicare a noii arhitecturi a pieţei. Suntem încântaţi să vedem că BERD apreciază această nouă abordare, viziune şi leadership şi vom continua să muncim din greu pentru a ne atinge obiectivele comune’, a adăugat preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel.

Investiţia BERD în infrastructura pieţei de capital din România este parte a strategiei pe termen lung a băncii de a dezvolta piaţa de capital locală prin investiţii, consultanţă tehnică şi suport pentru reformă.

În România, banca a subscris recent la ofertele publice iniţiale ale distribuitorului de energie electrică Electrica şi producătorului de gaze naturale Romgaz şi a participat, de asemenea, la toate emisiunile de obligaţiuni din ultimii doi ani, în cadrul unui program dedicat.

În plus, BERD lucrează cu BVB pentru a îmbunătăţi Codul de Guvernanţă Corporativă pentru companiile listate.

Bursa de Valori Bucureşti este listată pe propria piaţă reglementată din anul 2010. În septembrie 2014, la BVB erau listate 83 de companii, inclusiv cele mai reprezentative pentru România: OMV Petrom, Romgaz, Fondul Proprietatea, BRD Groupe Société Générale, Banca Transilvania, Electrica şi Transgaz. Capitalizarea totală a pieţei este de circa 30 de miliarde de euro.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi de două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiei de piaţă şi a democraţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...