BERD devine acţionar minoritar al Euroins

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Eurohold, proprietarul Euroins Insurance Group, au semnat un acord prin care BERD îşi propune să preia o participaţie minoritară în operaţiunile Euroins, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.
AGERPRES - vin, 10 sept. 2021, 11:20
BERD devine acţionar minoritar al Euroins

„Acordul a fost aprobat la toate nivelurile corporative ale celor două entităţi, urmând ca în zilele viitoare să fie semnate şi documentele contractuale finale. Investiţia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în Euroins va fi pentru o sumă de până la 30 milioane euro şi va fi realizată printr-o majorare de capital a grupului de asigurări”, se menţionează în comunicat.

Eurohold, proprietarul Euroins, va participa, de asemenea, la procedura de majorare a capitalului, cu o injecţie suplimentară de capital propriu de până la 12 milioane euro.

Potrivit sursei citate, Euroins Insurance Group va utiliza fondurile strânse în principal pentru dezvoltarea şi creşterea celei mai mari entităţi de asigurare din cadrul grupului – Euroins România Asigurare Reasigurare SA şi, în plus, pentru a consolida poziţiile de piaţă ale holdingului în sud-estul Europei.

„În ultimele luni, Euroins România a trecut printr-un proces radical de schimbare, reevaluare a riscurilor şi îmbunătăţire a produselor şi serviciilor pe care le oferim, practice o repoziţionare pe piaţa asigurărilor. Prezenţa BERD în acţionariatul Euroins indică faptul că suntem pe drumul cel bun, demonstrând că suntem o companie solidă şi că suntem un partener stabil, atât pentru clienţi, parteneri de afaceri, cât şi pentru autorităţi. Au trecut doar câteva luni de când am preluat mandatul de director general al Euroins România, iar schimbările pe care mi le-am propus nu se opresc aici. Vom lansa produse noi, avem o abordare diferită faţă de clienţi, continuăm să investim şi să creştem pe piaţa non-RCA, pentru că astăzi Euroins este o companie dinamică, competitivă, care are atât de multe de oferit. Schimbarea nu este uşoară, dar prezenţa unui partener precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este un semnal pozitiv pentru întreaga industrie românească”, a declarat Tanja Blatnik, director general al Euroins România.

Pe lângă investiţia BERD, acţionarii Euroins România au anunţat deja o majorare de capital de 24,3 milioane euro (120 milioane lei) care urmează să fie votată la Adunare Generală Extraordinară din 15 septembrie 2021.

„Această creştere de capital vine în urma a alte două majorări succesive de capital de peste 25,5 milioane euro (126 milioane lei) şi împreună cu o injecţie de capital suplimentară de 8,1 milioane euro (40 milioane lei), care urmează să fie acordată către Euroins România de compania-mamă printr-o datorie subordonată. Acest lucru ar duce la o contribuţie totală de 57,8 milioane de euro (286 milioane de euro) a acţionarului principal la capitalul Euroins România în decursul a mai puţin de un an”, se mai menţionează în comunicat.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a cofinanţat, de asemenea, achiziţia de către Eurohold a activităţii grupului CEZ în Bulgaria. Pe 28 iulie 2021, Eurohold – cel mai mare holding bulgar şi un grup financiar şi de asigurări independent din sud-estul Europei, a finalizat oficial achiziţia filialelor grupului energetic ceh CEZ din Bulgaria pentru 335 milioane euro.

Ca urmare a tranzacţiei, Eurohold a preluat 67% din participaţia la cel mai mare distribuitor de energie electrică din Bulgaria – CEZ Distribution Bulgaria (cota de piaţă de 40%) şi cel mai mare furnizor de energie electrică – CEZ Electro Bulgaria, precum şi 100% din capitalul celui mai mare comerciant autorizat de energie electrică – CEZ Trade Bulgaria. Grupul a achiziţionat, de asemenea, compania de servicii IT CEZ ICT Bulgaria, parcul solar Free Energy Project Oreshetz şi centrala electrică pe bază de biomasă Bara Group.

Prin achiziţionarea şi integrarea activelor grupului CEZ, Eurohold îşi dublează numărul de clienţi pe care îi deserveşte – la peste 7 milioane – şi va angaja peste 6.000 de persoane în 11 ţări din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESEE) şi din fosta Uniune Sovietică (FSU) ). Filialele bulgare ale Grupului CEZ au peste 3.000 de angajaţi şi furnizează servicii către aproape 3 milioane de clienţi.

Eurohold Bulgaria este un grup de afaceri independent lider în regiunea CEE/SEE/CSI şi cel mai mare holding public din Bulgaria – din punct de vedere al veniturilor. Acesta operează în domeniul asigurărilor, leasingului, vânzărilor de maşini, gestionării activelor şi serviciilor de investiţii. Eurohold listat la BVB şi WSE. Deţine Euroins Insurance Group (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări independente din regiunea CEE/SEE/CSI, care operează în 11 ţări şi deţine filiale în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Rusia şi Belarus.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Scumpirile închid industria: Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din țară oprește producția, din cauza prețurilor mari la energie și gaze
Scumpirile închid industria: Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din țară oprește producția, ...
Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultura și industria românească, ...
Cîţu: Certificatul verde trebuie să treacă cât mai repede, ca să ai garanţia că economia rămâne deschisă
Cîţu: Certificatul verde trebuie să treacă cât mai repede, ca să ai garanţia că economia rămâne deschisă
PNL susţine în continuare adoptarea cât mai repede a proiectului legislativ privind certificatul verde, motivând că ...
Cod galben de ninsori şi vânt în 24 de judeţe, până miercuri seara
Cod galben de ninsori şi vânt în 24 de judeţe, până miercuri seara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ...