BERD: Europa de Est trebuie să-şi întărească rezistenţa în faţa şocurilor

Economica.net
14 05. 2015
eastern-europe-etf_45183500

Acţionarii BERD se reunesc joi şi vineri la Tbilisi pentru Adunarea generală anuală, eveniment la care participă şi ministrul român al Finanţelor, Eugen Teodorovici, scrie Agerpres.

BERD va da publicităţii zilele acestea noile sale estimări revizuite pentru regiunea în care activează.

Cifrele vor arăta că ‘revenirea pe creştere a regiunii, în ansamblu, rămâne vagă. Multe ţări din regiunea de activitate a BERD suferă de pe urma consecinţelor crizei financiare globale şi mai recent de pe urma impactului tensiunilor geopolitice’, a declarat Suma Chakrabarti înaintea reuniuni de la Tbilisi.

În rândul statelor membre ale BERD se înregistrează evoluţii diferite. Ţările din Europa Centrală se bucură de o relansare economică susţinută de consumul intern, dar cu toate acestea persistă creditele neperformante, iar Rusia şi Ucraina rămân în recesiune, ceea ce ar putea afecta creşterea din alte părţi. În luna ianuarie a acestui an, BERD estima că zona sa de activitate va înregistra în 2015 o contracţie a PIB de 0,3%, din cauza unei scăderi de 4,8% a economiei Rusiei.

Deşi economia zonei euro îşi revine încet, perspectiva ieşirii Greciei din zona euro se numără printre riscurile cu care se confruntă statele BERD, susţine Chakrabarti. Potrivit acestuia, este ‘imposibil de estimat’ ce ar însemna o eventuală ieşire a Greciei din zona euro pentru statele vecine în condiţiile în care băncile greceşti sunt prezente în ţări precum Bulgaria şi România.

Anul trecut, investiţiile BERD s-au ridicat la 8,9 miliarde de euro, de la 8,5 miliarde de euro în 2013. În plus, Turcia a devenit principalul beneficiar al investiţiilor BERD, cu patru miliarde de euro, urmată de Ucraina care a primit peste un miliard de euro. Aceasta după ce BERD a încetat să mai investească în Rusia, care în mod tradiţional a fost principalul său beneficiar de fonduri, din cauza sancţiunilor occidentale impuse pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.