1EUR = 4.7777 RON | Bucureşti 6 º

Companii

BERD investeşte 57 mil. euro în dezvoltarea parcului eolian Topolog-Dorobanţu, din sud-estul României

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut sindicalizat de 57 de milioane de euro pentru dezvoltarea parcului eolian Topolog-Dorobanţu, în sud-estul ţării, cu scopul stimulării pieţei energiei regenerabile din România, informează, joi, banca.

05 iun, 2014 | Agerpres

Finanţarea este structurată conform schemei BERD A/B, aceasta contribuind cu 28 de milioane euro, restul fiind completat UniCredit.

Parcul eolian de 84 MW, construit de către Lukerg Renew, un joint venture între ERG Renew din Italia şi Lukoil - Ecoenergo din Rusia, conţine 42 de turbine eoliene de 2MW de Tip Vestas V90, instalate în comunele Dorobanţu, Topolog şi Casimcea, Tulcea, în sud-estul României.

Facilitatea va genera peste 200 GWh electricitate pe an, echivalent cu evitarea unor emisii de dioxid carbon de până la 85.000 tone.

Parcul eolian Topolog - Dorobanţu Lukerg Renew reprezintă cea de a opta fermă eoliană pe care o finanţează BERD în România.

Banca a finanţat anterior centralele eoliene Crucea Nord (108 MW), Cernavodă I şi II (138 MW), Peştera (90 MW), Chirnogeni (80MW), precum şi Vutcani (24 MW) şi Sarichioi (33 MW), majoritatea fiind situate în Dobrogea.

Portofoliul BERD de energie eoliană din România se ridică la 473 MW, reprezentând aproximativ 18% din capacitatea instalată de energie eoliană în România.

Pentru aceste tranzacţii, banca a atras peste 220 milioane euro din surse externe, împreună cu o contribuţie proprie de 164 milioane euro.

'România are un potenţial enorm în domeniul energiei regenerabile. Suntem bucuroşi că putem oferi României finanţare pe termen lung pentru proiecte care ajută la generarea de energie curată şi susţinere în tranziţia către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon. BERD este foarte mândră că a avut o contribuţie semnificativă la atingerea obiectivelor de energie regenerabilă în România', a declarat Louis Borgo, senior banker BERD.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din România. De la începutul activităţii, BERD a investit aproximativ 6,7 miliarde euro în 360 de proiecte. Banca a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finanţare

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO