BERD: România a făcut progrese nesemnificative în implicarea sectorului privat în infrastructură

România a înregistrat progrese nesemnificative în privinţa implicării sectorului privat în infrastructura de transport prin concesiuni sau parteneriat public-privat, se arată într-un raport al BERD, care semnalează lacune între noua legislaţie privind PPP şi actuala lege privind concesiunile.
Economica.net - mar, 20 mart. 2012, 16:13
BERD: România a făcut progrese nesemnificative în implicarea sectorului privat în infrastructură

Instituţia critică totodată nivelul redus de implicare a sectorului privat în domeniul transportului feroviar de mărfuri, dezvoltarea infrastructurii feroviare şi rutiere şi dezvoltarea gărilor şi aeroporturilor.

„Până în prezent, s-au înregistrat progrese nesemnificative în ceea ce priveşte implicarea sectorului privat în infrastructura de transport prin intermediul concesiunilor sau parteneriatelor public-private, în aplicarea standardelor internaţionale de pregătire”, se spune în raportul BERD, care prezintă strategia instituţiei pentru România în următorii trei ani.

Astfel, banca îşi propune să promoveze dezvoltarea concesiunilor şi/sau PPP-urilor în sectorul rutier, cu susţinerea unei implicări mai mari a sectorului privat, prin acordarea de credite pe termen lung sau capitaluri proprii concesionarilor, după caz.

BERD este de asemenea interesată să acorde credite pe termen lung sau aporturi de capital pentru susţinerea reformei transportului feroviar cu implicarea sectorului privat, dezvoltarea infrastructurii feroviare, în special a staţiilor de cale ferată dezvoltate în cadrul contractelor de concesiune, se spune în raport.

Banca vrea de asemenea să participe la dezvoltarea, reabilitarea, modernizarea şi extinderea aeroporturilor din România împreună cu investitori din sectorul privat, care ar putea primi credite pe termen lung sau aporturi de capital.

BERD anticipează investiţii de 400-500 milioane euro pe an în România în următorii trei ani, după ce a participat, de la debutul activităţii pe piaţa autohtonă, cu 5,5 miliarde euro la proiecte de 15,6 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...