BERD se aşteaptă la restructurarea băncilor din Europa de Est după testele BCE

Economica.net
01 10. 2014
euro_mecanism_52918800

Expertul BERD a adăugat că bănci precum Raiffeisen, Erste şi UniCredit ar putea să înceapă să-şi revizuiască poziţiile după ce BCE va da publicităţii rezultatele testelor de stres, la finele acestei luni.

‘Rezultatul testelor de stres este o mare necunoscută însă ne aşteptăm să aibă consecinţe de amploare în ţările în care operăm’, a declarat Lucyna Stanczak-Wuczynska, care recent a preluat postul de director pentru instituţii financiare în cadrul BERD. ‘Nu putem exclude ca în urma rezultatele testelor de stres să existe unele decizii strategii luate de jucătorii importaţi din regiune cu privire la operaţiunile lor’, a adăugat Lucyna Stanczak-Wuczynska.

Un mesaj similar a venit anterior şi de la directorul Raiffeisen România, Steven van Groningen. ‘Consolidarea este inevitabilă după părerea mea’, a spus Steven van Groningen, adăugând că nu este nevoie ca în ţări precum România să existe 40 de grupuri bancare.

Lucyna Stanczak-Wuczynska a mai precizat că BERD a discutat cu o serie de grupuri de private equity prezente în regiune despre posibile tranzacţii în vederea consolidării, un alt subiect pe agenda sa fiind nivelul ridicat al creditelor neperformante, care în unele bănci a ajuns la 20% din portofoliul de credite. ‘În România, Bulgaria, Croaţia şi probabil Serbia vedem în continuare o tendinţă de creştere a creditelor neperformante care trebuie să fie rezolvată într-un fel sau altul pentru că nu este sustenabilă’, a spus oficialul BERD.

Un alt subiect de îngrijorare pentru regiunea Europei de Est este conflictul dintre Ucraina şi Rusia. Chiar dacă BERD şi-a oprit finanţările pentru noi proiecte în Rusia, unele bănci din Europa Centrală care au operaţiuni în una sau ambele ţări implicate în acest conflict vor fi afectate. ‘Am văzut anunţul făcut recent de Raiffeisen referitor la avertismentul cu privire la rezultatele pentru acest an astfel încât este o situaţie extrem de dificilă. Însă, pe de altă parte, o serie de instituţii financiare din Ucraina spun că sunt inundate cu depozite deoarece este o cerere mare pentru instituţii străine unde populaţia să poată să-şi depună economiile’, a spus Lucyna Stanczak-Wuczynska.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.