BERD se pregăteşte să atragă fonduri suplimentare pentru reconstrucţia Ucrainei

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) se pregăteşte să atragă fonduri suplimentare pentru reconstrucţia Ucrainei, în urma invaziei Rusiei, după ce s-a angajat să cheltuiască în această ţară un miliard de euro în 2022, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 25 mai 2022, 13:37
BERD se pregăteşte să atragă fonduri suplimentare pentru reconstrucţia Ucrainei

Uniunea Europeană a estimat costul total al pagubelor suferite de Ucraina între 500 şi 600 miliarde de euro.

„Ne aşteptăm să obţinem finanţare de la donatori în special pentru reconstrucţie, deoarece acum doar asigurăm finanţare de urgenţă pentru a sprijini economia ucraineană”, a afirmat preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso, la Forumul global al pieţelor organizat de Reuters.

Donatorii înţeleg că sunt necesare fonduri suplimentare, a declarat Renaud-Basso în marja Forumului economic mondial (WEF) de la Davos.

Oficialul a adăugat că este important ca o parte din fondurile alocate Ucrainei să fie acordate mai degrabă sub formă de granturi decât împrumuturi, pentru a evita împovărarea ţării cu datorie suplimentară.

De asemenea, BERD majorează investiţiile în sectorul agricol din diverse ţări, concentrându-se pe finanţare pentru majorarea importurilor de cereale, construirea de spaţii de depozitare şi capacităţi de producţie şi sporirea accesului la îngrăşăminte, după ce criza din Ucraina a afectat aprovizionarea globală cu alimente, a explicat Renaud-Basso.

Oficialul a precizat: „Am lansat săptămâna trecută un plan de acţiune cu alte bănci de dezvoltare în care precizăm ce face fiecare în acest domeniu”.

Războiul, inflaţia, înăsprirea politicii monetare şi deficitul de alimente sporesc şansa unei recesiuni globale, a avertizat Renaud-Basso, deşi BERD nu previzionează o astfel de evoluţie.

„Va depinde de durata războiului şi de soluţiile găsite la criza alimentară, dar pe ansamblu perspectivele sunt sumbre”, a afirmat preşedintele BERD.

De asemenea, Renaud-Basso a anunţat că BERD vrea să investească aproximativ 50% din fondurile sale, aproximativ 5 – 6 miliarde de euro, în investiţii verzi.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...