BERD va acorda finanţare pentru ajuta Ucraina să-şi exporte produsele – Matteo Patrone

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vrea să ajute companiile de transport şi logistică din Ucraina prin acordarea de sprijin financiar pentru a-şi menţine exporturile, a anunţat Matteo Patrone, director general BERD pentru Europa de Est, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 13 mai 2022, 09:11
BERD va acorda finanţare pentru ajuta Ucraina să-şi exporte produsele - Matteo Patrone

Săptămâna trecută, Ucraina a decis să închidă, în mod oficial, cele patru porturi de la Marea Neagră şi Marea Azov care au fost capturate de forţele ruseşti. Porturile Mariupol, Berdiansk şi Skadovsk de la Marea Azov, precum şi portul Herson de la Marea Neagră, sunt închise „până la restabilirea controlului”, a informat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Ucraina, un mare producător agricol mondial, obişnuia să îşi exporte produsele prin porturile de la Marea Azov şi Marea Neagră, însă, după invazia rusească, a fost obligată să apeleze la calea ferată, pe la graniţa de vest. Mai mulţi oficiali din Ministerele Agriculturii şi Transporturilor din Ucraina au anunţat că ţara vecină vrea să îşi majoreze capacitatea de export a porturilor de la Dunăre, pentru a permite ca cerealele să ajungă în porturile româneşti de la Marea Neagră.

BERD intenţionează să acorde o linie de finanţare companiei ucrainene de căi ferate UZ pentru a o ajuta să rămână pe linia de plutire şi să exporte mai multe bunuri ucrainene, a declarat Matteo Patrone pentru Reuters, la reuniunea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

„Lucrăm cu companiile de transport şi logistică să vedem cum le putem sprijini cu linii de finanţare”. Iniţiativa include Poşta Ucraineană, alte companii din sectorul public şi cel privat, precum şi municipalităţile, a informat oficialul BERD.

Discuţiile dintre BERD şi Ministerul Infrastructurii din Ucraina analizează moduri de a moderniza infrastructura de transbordare, a explicat Patrone.

Aceasta a adăugat că BERD este în stadiul preliminar al negocierilor privind liniile de finanţare necesare pentru a ajuta statele vecine ale Ucrainei să facă faţă întreruperii livrărilor de gaze ruseşti.

„Discutăm de asemenea cu compania energetică ucraineană Naftogas acordarea unei linii de finanţare”, a adăugat el.

Pentru sprijinirea economiei ucrainene, BERD intenţionează să cheltuiască un miliard de euro în acest an.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, estimează la 500-600 miliarde de euro costul pagubelor provocate Ucrainei de război.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...