BERD vrea să-şi majoreze participaţiile deţinute la băncile din Ucraina

Economica.net
13 06. 2014
berd_5668890_21664800_50135100_77693700

Într-un interviu acordat Reuters, Francis Malige, noul şef al BERD pentru Europa de Est, a afirmat că în ultimele săptămâni situaţia din Ucraina pare să se fi stabilizat, deşi este departe de a fi una optimistă.

Cele mai recente estimări BERD indică un declin al PIB-ului Ucrainei de 7% anul acesta.

Implicarea BERD în mari proiecte de infrastructură rutieră, iniţiative în sectorul energiei şi modernizarea metroului arată că instituţia este decisă să-şi continue planurile de majorare a fondurilor cheltuite în Ucraina la un miliard de euro în acest an, pentru a ajuta ţara să depăşească criza cu care se confruntă, a explicat Francis Malige.

De asemenea, BERD vrea să-şi majoreze participaţiile deţinute la băncile din Ucraina, ca parte a eforturilor internaţionale de a preveni retragerea băncilor străine din această ţară şi prăbuşirea sistemului bancar.

Deja BERD deţine participaţii în câteva bănci mici din Ucraina, dar FMI a cerut o consolidare a acestui sector ca o condiţie a programului de asistenţă financiară de 17 miliarde de dolari pentru Ucraina.

‘Depinde de bănci dacă vor să coopereze cu noi. Ne putem implica în diverse moduri: putem investi în acţiuni, putem acorda împrumuturi, putem furniza garanţii şi putem ajuta la dezvoltarea pieţelor de capital’, a explicat şeful BERD pentru Europa de Est.

Acesta nu a dorit să precizeze în ce bănci vrea să investească BERD, dar a dat asigurări că achiziţionarea participaţiilor va începe anul viitor. De obicei BERD nu este acţionar majoritar ci deţine maxim 25% din acţiunile unei bănci.

Francis Malige şi-a exprimat încrederea că băncile străine nu se vor retrage din Ucraina.

Unele bănci europene şi-au retras sprijinul acordat subsidiarelor din Ucraina, printre ele se află Commerzbank, Erste Bank, Swedbank şi Intesa Sanpaolo. O cercetare realizată de Raiffeisen estimează că băncile din afara Rusiei şi-au redus cu 20% expunerea la Ucraina până în 2012.

În topul primelor zece bănci prezente în Ucraina se află diviziile Raiffeisen şi UniCredit, iar băncile ruseşti Sberbank, VEB şi VTB au o prezenţă importantă în această ţară.

Recent, preşedintele BERD Suma Chakrabarti a subliniat că banca va analiza modalităţile prin care să-şi crească investiţiile din Europa Centrală şi de Est. Guvernele din regiune se tem că criza din Ucraina ar putea să le afecteze economiile, iar oficialul a precizat că există o cerere mare pentru împrumuturi de la BERD, care ar putea fi acordate în termeni foarte favorabili.

‘În următoarele luni vom vedea cum putem să facem mai mult pentru regiune. Există o cerere mare pentru mai multe resurse de la BERD. Securitatea energetică revine frecvent în discuţii în prezent’, a declarat preşedintele BERD.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.